Štajnmajer: Godina puna izazova, Trojka nikad nije bila aktivnija

Nemački šef diplomatije Frank Valter Štajnmajer, koji će od Srbije preuzeti predsedavanje OEBS-u, zahvalio se Ivici Dačiću na gostoprimstvu i rekao da se ne seća da je u prošlosti organizovana tako uspešna konferencija. Format Trojke nikad nije bio aktivniji, rekao je Štajnmajer. Srbija predsedavanjem pokazala da može da bude ozbiljan partner na međunarodnoj sceni, poručio je Dačić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, Frank Valter Štajnmajer je rekao da je ovo bila godina puna izazova za OEBS.

Rekao je da je OEBS pokazao da je institucija koja je neophodna, u kojoj sukobljene strane mogu da se predstave na pravi način.

"OEBS je pružio okvir u kojem su se ruski i turski ministar sreli i prvi put direktno razgovarali o stanju i posledicama rasprave posle obaranja ruskog aviona na sirijsko-turskoj granici", objasnio je dodajući da je takav format za dijalog neophodan.

Štajnmajer je izjavio da je, koliko god da su stavovi vlada zemalja članice OEBS-a nejedinstveni, želja građana jedinstvena, a to je da žive u miru i institucije te organizacije taj mir moraju da garantuju.

Zahvalio je švajcarskom članu Trojke Didijeu Burkhalteru na postavljanju smernica za delovanje OEBS-a u Ukrajini i dodao da je šef srpske diplomatije u ovoj godini imao obavezu da osnaži OEBS, učini ga vidljivim i pomogne da ukrajinska kriza ne eskalira.

Štajnmajer je podsetio da OEBS ima oko 650 posmatrača u Ukrajini, koji će nastaviti svoj rad, i imaju važnu ulogu u primeni sporazuma iz Minska.

On je izrazio uverenje da će ukrajinska kriza biti jedna od tema kojom će se i u idućoj godini pozabaviti OEBS.

Nemačka se, kako je istakao, odlučila da u idućoj godini ponudi više mogućnosti za dijalog, jer je bitno da se stvori poverenje.

U Beogradu, kako je dodao, pokazalo se koliko je OEBS važan za dijalog. Štajnmajer je rekao da se retko, kao sada u Beogradu na skupu OEBS, intenzivno koristila prilika za bilateralne razgovore, što je i sam iskoristio.

Srpski ministar se zahvalio nemačkom kolegi na odličnoj saradnji i poručio da će, kao član Trojke OEBS-a, biti na usluzi u svemu gde Srbija može da pomogne.

"Trudio sam se da revitalizujem instituciju Trojke i zajedno sa Burkhalterom smo imali pet sastanaka, što se nije tako često dešavalo u prošlosti. Pomagali smo jedni drugima. Biću na usluzi kao član Trojke za sve ono za šta Frank misli da Srbija može da pomogne", rekao je Dačić.

Istakao je da je Srbija predsedavanjem pokazala da može da bude ozbiljan partner na međunarodnoj sceni i da bude mesto gde će se tražiti kompromisi.

"Mislim da smo ovu godinu iskoristili i za našu odličnu međusobnu saradnju između naša dva ministarstva i naše dve države i činjenica je da smo time doprineli daljem unapređenju nemačko-srpskih odnosa"”, dodao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je zaključio da činjenica da je Nemačka član Normandijskog formata može doprineti uspešnom radu OEBS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво