Ministarski savet OEBS-a, drugi dan

Dvodnevni 22. Ministarski savet OEBS-a završen je usvajanjem odluka zemalja članica. Završnoj sednici prethodili su brojni bilateralni sastanci, kao i sastanak Trojke sa azijskim partnerima za saradnju.

23.20Završen je 22. Ministarski savet OEBS-a u Beogradu.

18.30 - Frank Valter Štajnmajer i Ivica Dačić održali zajedničku konferenciju za novinare. Ovo je bila godina puna izazova za OEBS, poručio je Štajnmajer. 

18.10 - Predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić pozvao je na završnoj sednici učesnike da pokažu spremnost za postizanje kompromisa i dogovora.

15.00 - Ministri OEBS-a usaglasili se oko tri deklaracije – o borbi protiv terorizma, borbi protiv trgovine narkoticima i borbi protiv radikalizma i ekstremizma kod mladih.

10.00 - Sastanak Trojke sa azijskim partnerima za saradnju. Govori predsedavajući Ivica Dačić.  

Završna sednica Ministarskog saveta počea je tek oko 18 časova, iako je bilo predviđeno da počne u ranim popodnevnim satima.

Zatvaranje samita završeno je uz predsedavanje i obraćanje Dačića i govor narednog predsedavajućeg, ministra spoljnih poslova Nemačke Franka Valtera Štajnmajera.

Ministarski savet je završen usvajanjem odluka donetih konsenzusom predstavnika 57 zemalja članica OEBS-a.

Po zatvaranju samita održana je konferencija za novinare sadašnjeg i narednog predsedavajućeg, Dačića i Štajnmajera.

Na marginama drugog dana samita, predsednik Vlade Srbije sastao se sa Štajnmajerom, koji je poručio da je Nemačka puna poštovanja za napredak Srbije ka EU.  

Ministri spoljnih poslova država članica OEBS-a pozvali su tokom prvog dana samita na zajedničku borbu protiv terorizma, ali i ukazali na nove rizike i izazove, poput klimatskih promena, koje bi mogle da dovedu do novih konflikata i još većih migracija.

Takođe, čestitali su Srbiji na izvanrednom predsedavanju toj organizaciji u izuzetno teškim okolnostima i ocenili da je u rešavanju ukrajinske krize postignut napredak, ali da tu ima još posla pri čemu je ključno sprovođenje sporazuma iz Minska.

Na dvodnevnom skupu, tokom kojeg je glavni grad Srbije domaćin više od 40 ministara spoljnih poslova, učestvovali su i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU – Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland.

Na marginama skupa održan je veliki broj bilateralnih susreta, a najveću pažnju prvog dana Saveta privukao je sastanak Kerija i Lavrova, kao i Lavrova i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, prvi put posle obaranja ruskog aviona.

Skupom u Beogradu Srbija završeno je jednogodišnje predsedavanje toj organizaciji.

Na Ministarskom savetu učestvovali su predstavnici 57 zemalja članica OEBS-a, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera, odnosno više od 1.000 delegata i šefova diplomatija.

Skup u beogradskoj Kombank areni pratilo je više stotina akreditovanih novinara, snimatelja i foto-reportera iz zemlje i sveta, a na snazi su bile i visoke mere bezbednosti.

Ministarski savet se održan je u trenutku kada su svet potresli teroristički napadi na Pariz, koji su ponovo u prvi plan stavili neophodnost zajedničkih napora kako bi se pobedio terorizam i osigurala bezbednost, a takođe, i u atmosferi zategnutih odnosa na međunarodnoj političkoj sceni posle turskog obaranja ruskog borbenog aviona Su-24.

Sastanak je održan u trenutku kada se obeležavaju četiri decenije od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva OEBS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво