Pusićeva za primenu postojećih aranžmana OEBS-a

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić ocenila je na Ministarskom savetu OEBS-a da toj organizaciji nisu potrebni novi bezbednosni aranžmani, već primena postojećih.

Vesna Pusić je, govoreći na drugoj plenarnoj sednici dvodnevnog samita koji se održava u Beogradu, čestitala Srbiji na uspešnom predsedavanju OEBS-u i odličnoj organizaciji ovog sastanka.

Citirajući stihove iz, kako je rekla, pesme njene mladosti "Vremena se menjaju", Pusić je podsetila da su mnogi nekada mislili kako OEBS polako zastareva i da je više formalnog karaktera nego što u praksi rešava izazove.

"U međuvremenu, OEBS je postao najvažnija platforma kao jedno od malobrojnih mesta sastanka za sve nas. Za nove probleme koje imamo postoji organizacija u kojoj možemo da ih rešavamo", ukazala je Pusićeva.

Naglasila je da Hrvatska ne vidi potrebu za novim bezbednosnim aranžmanima u okviru OEBS-a kojih, kako je ocenila, ima dovoljno, već smatra da je potrebno sprovesti već dogovoreno, uz maksimalno korišćenje instrumenata kojima OEBS raspolaže i uz zajednički rad.

"Zemlje koje sede za ovim stolom treba da sarađuju", poručila je šefica hrvatske diplomatije, ukazujući na tri glavna izazova sa kojima se danas suočavamo – to su ukrajinska kriza, migracije i Sirija sa Islamskom državom i terorizmom.

Kako je primetila, neke članice OEBS-a imaju različita mišljenja o tim problemima, a Ukrajina je definitivno jedan od njih.

Osvrnuvši se na migracije i izbegličku krizu u Evropi, Pusićeva je izrazila sumnju da zemlje članice OEBS-a mogu same taj problem da reše, ali smatra, kako navodi, da ta organizacija definitivno može da olakša rešavanje tog izazova.

Podsetila je da je kroz Hrvatsku pola miliona ljudi prošlo i navela da se njena zemlja sa tim bori na "dostojanstven i normalan način", ali je predočila da je potrebno zajedno raditi na tome, od Turske do Nemačke, odnosno do čitave EU.

Govoreći o terorizmu i borbi protiv Islamske države, Pusić je konstatovala da su mnoge zemlje žrtve, te da se niko ne oseća sigurno.

"Ali i ovde imamo problem sa koordinacijom. Treba da iskoristimo sve potencijale OEBS-a i da radimo zajedno na rešavanju tih pitanja. Zato Hrvatska podržava jačanje OEBS-a i njegovih institucija, koje su nam svima potrebne", istakla je Pusićeva, zaključivši da Nemačka, koja preuzima predsedavanje tom organizacijom, treba da nastavi dalje sa realizacijom takve agende.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи