Susret Lavrov – Keri

Šefovi diplomatija SAD i Rusije Džon Keri i Sergej Lavrov razgovarali su na marginama Ministarskog sastanka OEBS-a u Beogradu u prostorijama ruske delegacije.

Sergej Lavrov i Džon Keri su se rukovali i razgovarali prvi put nakon što je Turska, članica NATO-a, 24. novembra oborila ruski "suhoj" iznad granice sa Sirijom.

Početak bilateralnog sastanka u Kombank areni, gde se održava skup, zabeležio je veliki broj snimatelja i foto-reportera.

Sastanak je održan u prostorijama ruske delegacije, jer su Rusi, kako prenose neki mediji, bili izričiti u tome da ne idu nikuda drugde.

Lavrov je večeras rekao da je sa Kerijem razgovarao o podacima koje je objavilo rusko ministarstvo odbrane, a koji se tiču trgovine naftom od strane Turske.

"Keri je rekao da oni te podatke sada izučavaju pošto nisu uvereni da su oni tačni, međutim, po mom mišljenju, kvalitet dokumenata, video-snimci i fotografije govore sami za sebe. Daćemo našim partnerima nešto vremena da izuče to što je predstavilo naše ministarstvo", rekao je Lavrov novinarima u Beogradu.

Dodao je da je sa Kerijem pre svega razgovarao o borbi protiv ID i da se Keri složio da je jedna od neophodnih mera zatvaranje tursko-sirijske granice, kao i tursko-iračke.

"Amerikanci shvataju da je to neophodno, da su Kurdi u tome kao i u borbi protiv ID saveznici i Sjedinjenih Država i mnogih evropskih zemalja, ali takva mera se može doneti samo uz napore svih", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, jedna od tema bile su i Bečki pregovori o Siriji, odnosno koga treba smatrati teroristom.

"Tu se mišljenja razlikuju i unutar američke koalicije i uključujući pitanje Kurda", rekao je Lavrov. On je dodao da je sada najvažnije da se izaslaniku UN Stefanu de Misturi pruži pomoć u formiranju delegacije sirijske opozicije kako bi politički proces počeo što pre.

"Mi smo izneli naše stavove o tome ko treba da bude u toj delegaciji sa izuzetkom terorista i ekstremista. SAD imaju svoj predlog a Saudijska Arabija svoj", rekao je Lavrov.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи