Kanerva: Ako sada ne zaštitimo ljudska prava, kada ćemo?

Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS Ilka Kanerva poručio je članicama te organizacije da je neophodno da na akutne izazove ljudskim pravima i demokratiji deluju sada, 40 godina od Helsinškog akta, uz opasku da, ako ne mogu sada, kad onda mogu.

"Članice OEBS predstavljaju milijardu ljudi i zato vas molim da zasučete rukave i učinite više kako bi nam pomogli, jer se nekada čini da ti građani žive u svetu van kontrole", rekao je Kanerva.

"Ako ne možete u akciju sada, kad Helsinški akt puni 40 godina, kad onda možete. Ovo je poziv za sve nas, koji smo danas u Beogradu, da reagujemo", poručio je Kanerva.

Podvukao je da to nije samo njegov poziv, već i onaj koji stoji u Helsinškom dokumentu, "ambicioznom dokumentu koji su parlamentarci odobrili".

Kanerva je rekao da može i više da se učini, ali je i primetio da je volja za kompromisom postala retka, što mora da se prevaziđe.

To najbolje, kako je rekao, ilustruju naslovi u novinama koji govore o teškim borbama, o tome da predsednik Francuske zove na teror i akt rata...

On je rekao da je kritična uloga Trilateralne grupe kada je reč o situaciji u Ukrajini, kao i da postoji potreba za monitoringom istočne granice Ukrajine.

Cilj je, rekao je, da OEBS pruži pozitivan uticaj tako što će promovisati izgradnju poverenja i dijalog i direktne kontakte Rusija-Ukrajina.

Kanerva je pozvao ministre da razmisle o boljoj saradnji i koordinaciji u vezi migracija za šta je, kako je rekao, neophodan međunarodni napor.

Takođe je ukazao da je za više akcije potrebna modernizacija OEBS-a.

Kanerva je takođe pozdravio nemačko predsedavanje i rekao da je spreman da radi sa Frankom Valterom Štajnmajerom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи