Zanijer: Jedinstvo u svakodnevnoj borbi protiv terorizma

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer rekao je da je 2015. bila godina izazova i poručio da zemlje OEBS-a treba da budu ujedinjene u borbi protiv ekstremnog radikalizma i terorizma, koja je svuda u svetu postala svakodnevica, kao i u rešavanju migrantske krize.

Zanijer je, u obraćanju na otvaranju 22. Ministarskog saveta OEBS-a, rekao da su izazovi na globalnoj agendi uticali i na region i da je borba protiv terorizma svuda u svetu postala svakodnevica.

Istakavši da se moraju ujediniti snage u borbi protiv terorizma i nasilnog ektremizma, Zanijer je naveo i da sve institucije i organizacije moraju raditi sve što mogu da se spreči terorizam.

"Naučili smo da u borbi protiv nasilnog ekstremizma moramo da rešimo probleme unutar našeg društva, da podstaknemo toleranciju i međusobni dijalog", rekao je Zanijer.

Govoreći o migrantskoj krizi, generalni sekretar OEBS je rekao da je veliki priliv izbeglica povećao i tenzije među zemljama kroz koje migranti prolaze, ali i ksenofobiju.

Zanijer je rekao da se, da bi se rešio problem migranata, moraju rešiti inicijalni problemi koji su ga izazvali - ratovi, klimatske promene, siromaštvo, a da društva moraju biti tolerantnija i spremna na borbu protiv diskriminacije.

"Naučili smo da u borbi protiv nasilnog ekstremizma moramo da rešimo probleme unutar našeg društva, da podstaknemo toleranciju i međusobi dijalog", rekao je Zanijer.

Dodao je i da je kriza u Ukrajini dominirala agendom OEBS ove godine, a da je ta organizacija odigrala značajnu ulogu u deeskalaciji krize i pokazala da je sposobna da "gradi mostove".

Međutim, istakao je i da je OEBS posrednik i da strane u sukobu moraju da pokažu dobru volju za rešavanje konflikata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи