Dačić: Neophodna obnova poverenja i saradnje

Predsedavajući OEBS-a i šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da su ključni zadaci te organizacije deeskalacija situacije oko Ukrajine, zajednički odgovor na druge transnacionalne pretnje po bezbednost i obnova poverenja i saradnje.

Predsedavanje Srbije OEBS-u ima za cilj postizanje konsenzusa u suštinskim pitanjima za bezbednost u regionu, ističe Ivica Dačić.

"Uveren sam da ćemo uz političku volju uspeti da vodimo otvoren i konstruktivan dijalog o svemu. U ovom trenutku najvažnija tema za OEBS je deeskalacija situacije oko Ukrajine", istakao je Dačić obraćajući se učesnicima 22. Ministarskog saveta OEBS-a.

Dačić je sumirao situaciju u toj zemlji od trenutka kada je Srbija stupila na mesto predsedavajućeg, kada je konflikt trajao i postojao veliki broj žrtava.

Posebno je istakao značaj sporazuma iz Minska i ulogu koju ima posmatračka misija, čiji je mandat produžen i u narednih godinu dana.

Prema njegovim rečima, napori posmatračke grupe usmereni su na uspostavljanje mira i stabilnosti u Ukrajini.

Trenutno, kako je rekao, prekid vatre se održava i u toku je povlačenje teškog naoružanja.

Predsedavajući je rekao da trilateralna kontakt grupa za Ukrajinu obezbeđuje najbolji mehanizam za dijalog svih zainteresovanih strana.

Ta grupa je pokazala neprestana prilagođavanja novinama i imala je podršku svih zemalja OEBS-a.

"Naša rešenost da doprinesemo rešavanju krize u Ukrajini i oko Ukrajine, koja je zaoštrila već postojeće podele među nama, značajno će odrediti koliko smo sposobni da oživimo atmosferu povoljnu za zajednički rad na ostvarenju zajedničke vizije slobodne, demokratske, zajedničke i nedeljive bezbednosne zajednice regiona OEBS-a" rekao je Dačić.  

Prema njegovim rečima, na teritoriji koju pokrivaju zemlje OEBS-a postoje i drugi zamrznuti konflikti koji predstavljaju pretnju po zajedničku bezbednost i stoga je Dačić pozvao na revitalizaciju pregovaračkih formata kako bi se ti konflikti rešili.

Zbog toga treba da istrajemo i pojačamo napore u cilju revitalizacije odgovarajućih pregovaračkih formata, dodaje Dačić. 

"Postoje i druge transnacionalne pretnje po bezbednost zemalja članice OEBS-a, a to su terorizam, organizovani kriminal, klimatske promene i aktuelna migrantska kriza. Neophodan je hitan, odlučan i koordinisan odgovor svih zemalja", rekao je Dačić.

Posebno je istakao značaj obnavljanja poverenja među zemljama OEBS-a i značaj dijaloga kompromisa mirnog rešavanja konflikata, solidarnosti i saradnje.

"Obnova konsenzusa o zajedničkoj bezbednosti je ključna stvar. Nadam se da će nas skupu u Beogradu odvesti korak dalje u obnovi poverenja. Optimista sam da ćemo uspeti u tome", zaključio je Dačić.

Srbija će kao član Trojke 2016. godine, kao i nakon toga i dalje biti aktivan partner u ovom nastojanju, jer čvrsto veruje da OEBS može da obezbedi ključan doprinos konsolidaciji bezbednosti i ponovnoj izgradnji poverenja na evroatlantskom i evroazijskom prostoru, istakao je Dačić. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи