Beograd domaćin svetskim liderima

Ministarski sastanak OEBS-a održava se u Beogradu. Plenarnu sednicu otvorio predsedavajući te međunarodne organizacije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Ministrima se obratio i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Srbija predsedavala OEBS-u u trenucima kada svet potresaju teroristički napadi i migrantska kriza i da je naša zemlja dokazala da može biti faktor stabilnosti.

18.30Održana druga plenarna sednica. Šefovi diplomatija država članica OEBS-a ocenili da je u rešavanju ukrajinske krize postignut napredak.

15.50 - Sergej Lavrov i Mevlut Čavuššoglu sastali se u Beogradu, prvi put nakon što je Turska oborila ruski avion na granici sa Sirijom.  

15.30 - Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sastao se sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom u pauzi Ministarskog saveta OEBS-a. 

14.10 - Ministri spoljnih poslova država članica OEBS-a pozvali su na zajedničku borbu protiv terorizma.

11.45 - Premijer Aleksandar Vučić sastao se sa Tornbjornom Jaglandom, generalnim sekretarom Saveta Evrope.

10.35 - Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini sastala se sa ruskim ministrom spoljnih poslova. Sergej Lavrov se sreo i sa Džonom Kerijem. Tema sastanaka bila je koordinacija borbe protiv Islamske države, javlja izveštač RTS-a.

10.20 - Sednica se, posle kraće pauze, nastavlja iza zatvorenih vrata.

10.10 - Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer kaže da je ovo bila izazovna godina za OEBS, koji se suočavao sa velikim političkim i operativnim problemima, pre svega tokom posredovanja u rešavanju ukrajinske krize.

10.00 - Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ilka Kanerva poručio je članicama te organizacije da je neophodno da na akutne izazove ljudskim pravima i demokratiji deluju sada, 40 godina od Helsinškog akta, uz opasku: "Ako ne mogu sada, kad onda mogu."

09.40 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je ministre i poručio da je predsedavanje Srbije OEBS-u u teškim trenucima kada svet potresaju teroristički napadi i migrantska kriza dokaz da Srbija može biti faktor stabilnosti.

09.35 - Počela plenarna sednica koju je otvorio predsedavajući OEBS-a i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

09.20 - U toku zajedničko fotografisanje ministara i drugih šefova delegacija.

08.10 - Glavne teme na Ministarskom samitu OEBS-a biće bezbednost i migracije, kaže za RTS generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović. Ističe da su stvoreni uslovi za susret Sergeja Lavrova i Mevluta Čavušoglua, ali da to ne zavisi od Srbije.

07.45 - Delegacije polako pristižu u Arenu. Ministri i šefovi delegacija stižu oko devet časova, kada će se rukovati sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Otvarajući 22. Ministarski savet OEBS-a, predsedavajući Ivica Dačić je rekao da će tokom naredna dva dana biti ocenjena dostignuća i rezultati OEBS-a koji su postignuti u prethodnom periodu i da će biti određene smernice za budućnost.

"U pripremi je čitav set dokumenata i odluka, nadam se da ćemo ih u naredna dva dana usaglasiti u duhu saradnje", poručio je Dačić delegatima, nakon čega je usvojen dnevni red.

Na dvodnevnom Ministarskom sastanku OEBS-a, tokom kojeg je glavni grad Srbije domaćin za više od 40 ministara spoljnih poslova, učestvuju i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU – Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Tjoborn Jagland.

Na marginama skupa biće održan veliki broj bilateralnih susreta, a najveću pažnju privlači sastanak Kerija i Lavrova, kao i Lavrova i turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, prvi put posle obaranja ruskog aviona.

Skup u Beogradu pada u godini kada se obeležavaju četiri decenije od usvajanja Završšnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva OEBS, a njime će biti zaokruženo predsedavanje Srbije toj organizaciji.

Očekuje se postizanje konsenzusa o odlukama iz tri dimenzije kojima se bavi OEBS.

Na Ministarskom sastanku učestvuju predstavnici 57 zemalja članica OEBS-a, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera, odnosno više od 1.000 delegata i šefova diplomatija. 

Najviše svetske diplomate su u Beograd stigle uoči današnjeg samita. Juče su došli američki državni sekretar Džon Keri i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, ministri Slovačke i Austrije.

Beograd je domaćin Ministarskog saveta OEBS-a, 40 godina posle osnivanja te organizacije, tada pod nazivom KEBS. Ovo je drugi put da je Beograd domaćin takvog skupa, pošto je 1977. ugostio više od 30 delegacija.

U Kombank areni akreditovano je oko 1.700 ljudi, a njima na usluzi je oko 2.000 ljudi iz organizacije.

Skup obezbeđuje 7.000 policajaca. Saobraćaj u okolini Arene će se periodično zaustavljati, dok gradski prevoz neće menjati trasu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се