Dačić: Ministarski savet treba da donese odluku o migrantima

Ministar spoljnih poslova i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić poručio je da je tokom predsedavanja Srbije toj organizaciji pitanje migracija preraslo u migrantsku krizu koja je počela da pogađa veliki broj država učesnica kao i Organizaciju u celini, te da se očekuje da Ministarski savet usvoji odluku o tom pitanju.

U govoru na sastanku proširenog Biroa Parlamentarne skupštine OEBS-a, Dačić je rekao da će tema migranta verovatno biti u fokusu ministarske debate tokom naredna dva dana, što samo oslikava ozbiljnost i razmere problema.

"Mnoge države učesnice OEBS-a, kao i Partneri za saradnju, nastoje da se izbore sa rastućim brojem izbeglica i migranata, koji sebe i svoje porodice izlažu visokim rizicima kako bi pobegli od sukoba i siromaštva i naselili se u Evropi. Budući da se region Zapadnog Balkana koristi kao jedna od glavnih ruta ovih kretanja, države učesnice OEBS-a koje se nalaze u ovom regionu suočene su sa ozbiljnim bezbednosnim implikacijama, kao i sa aktivnostima organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi i trgovinom ljudima", ukazao je Dačić.

Podsetio je da je kao predsedavajući OEBS-a naglasio u više prilika potrebu da se OEBS uključi na sveobuhvatan i sistematski način u pružanje odgovora na aktuelnu krizu, sarađujući sa drugim nadležnim međunarodnim organizacijama.

"Ovo sam posebno istakao tokom ovogodišnjeg Implementacionog sastanka ODIHR-a (Kancelarije za demokratske intitucije i ljudska prava OEBS-a) u septembru u Varšavi, kao i na 66. zasedanju Izvršnog komiteta UNHCR-a u oktobru u Ženevi", naveo je Dačić.

Istakao je da je tokom predsedavanja Srbije organizovan zajednički sastanak sva tri komiteta OEBS-a – Bezbednosnog, Ekonomsko-ekološkog i Komiteta za ljudsku dimenziju, u Beču 6. oktobra, koji je bio u potpunosti posvećen pitanju migracija.

Rezultati sastanka se mogu sumirati u tri sledeće važne tačke:

Prva je, naveo je Dačić, to da OEBS može da doprinese pružanju odgovora na pitanja migrantske krize zahvaljujući svom višedimenzionalnom pristupu, budući da kriza zadire u pitanja ekonomskih politika, transnacionalnih pretnji i ljudskih prava.

Kao drugu tačku, Dačić je naveo da interakciju OEBS-a sa drugim relevantnim međunarodnim organizacijama treba da dovede do konkretne saradnje na terenu, uključujući i nevladin sektor.

Najzad, treća tačka Zajedničkog sastanka bila je da države učesnice rasporede svoje eksperte za pitanja migracija u OEBS-ove operacije na terenu.

"Neophodnost razmene informacija među državama učesnicama o pitanjima rada policije kakva su upravljanje granicama i borba protiv terorizma takođe je naglašena, kao i suštinska važnost punog poštovanja preuzetih obaveza u pogledu zaštite ljudskih prava, tolerancije i nediskriminacije prema migrantima i izbeglicama. U tom smislu bi ODIHR mogao da odigra vrednu ulogu", naveo je Dačić.

Dodao je da kao regionalna platforma, OEBS može da i kroz rad Parlamentarne skupštine ojača dijalog među zemljama porekla, tranzita i destinacije, uključujući Partnere za saradnju OEBS-a, a posebno Mediteranske partnere.

"Imajući to u vidu, naše predsedavanje očekuje da će Ministarski savet usvojiti odluku o migracijama", rekao je Dačić.

Gojković: Dijalog potrebniji nego ikada

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je na sednici Biroa Parlamentarne skupštine OEBS-a, da je u vremenu zamrznutih konflikata, problema migracija i ostalih izazova, dijalog potrebniji nego ikada.

Obraćajući se na sednici Biroa u Kombank areni Gojković je podsetila da je pre 25 godina uspostavljena parlamentarna dimenzija OEBS-a i poručila da parlamenti, kao čuvari demokratije i institucije zasnovane na dijalogu, imaju izuzetno značajnu ulogu i odgovornost u tom procesu i održavanju vrednosti OEBS-a, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Parlamentarci su, kako je naglasila, više nego ikada svesni odgovornosti koju sa sobom nosi parlamentarna diplomatija, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu.

Gojkovićeva je navela da tema migrantske odnosno izbegličke krize, koja je razmatrana na Birou, svedoči o aktuelnosti rada PS OEBS i spremnosti da se uhvati u koštac sa najtežim pitanjima.

Predsednica parlamenta konstatovala je da se Srbija, u okviru raspoloživih kapaciteta, uspešno suočava sa velikim brojem migranata koji prelaze preko njene teritorije, uz očuvanje bezbednosti i poštovanje zagarantovanih osnovnih ljudskih prava.

U radu Biroa PS OEBS-a, u ime Skupštine Srbije, učestvuju i šefica delegacije republičkog parlamenta u PS OEBS Dijana Vukomanović i narodna poslanica Gordana Čomić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво