Parlamentarci o saradnji sa NATO-om

Posle vesti da je Crna Gora pozvana da se pridruži NATO-u, poslanici većine u Skupštini Srbije ukazali si na sjajnu saradnju VS i te alijanse u okviru programa Partnerstvo za mir. Opozicija je poručila da Srbiji treba dijalog o dostignućima u okviru tog programa i produbljivanje saradnje sa NATO.

Poslanik SNS-a Dragan Šormaz rekao je novinarima u parlamentu da Srbija učestvuje u programu Partnerstvo za mir i da ta saradnja funkcioniše sjajno.

"Niti je NATO nas pozvao da budemo članovi tog saveza, niti smo mi izrazili želju da to budemo. Učestvujemo u programu Partnerstvo za mir, jedna smo od 41 zemlje u svetu koja je partner NATO-a i mislim da to funkcioniše sjajno", rekao je Šormaz.

Prema njegovom mišljenju, to je dobro zbog svega što se dešava, bezbednosti države i građana, standardizacije srpske vojske.

Dodao je da učlanjenje Srbije u NATO trenutno nije tema, a da će se videti da li će biti jednog dana.

"Mislim da se u Srbiji malo zna koliko je dobra saradnja naše vojske i NATO-a i treba poraditi na tome i objasniti narodu kolika nam je korist od toga", dodao je Šormaz.

Sa druge strane, poslanica DS-a Gordana Čomić ukazuje da Srbiji treba dijalog o dostignućima VS u programu Partnerstvo za mir.

"Da bi ljudi u Srbiji znali šta znači učešće u Partnestvu za mir, prvo o tome treba dijaloga", rekla je Čomićeva, koja je na pitanje o referendumu o učlanjenju u NATO odgovorila da bi to trebalo da odobre i razumeju svi građani Srbije.

SDS, prema rečima šefa poslaničke grupe te stranke Marka Đurišića, smatra da saradnja sa NATO-om treba da se produbljuje.

Ta stranka smatra i da bi se eventualni razgovori o budućnosti Srbije u vezi sa NATO-om trebalo prvo otvoriti kroz parlament, te da jedna od tema tom prilikom treba da bude i da li na kraju tog procesa treba da bude održan referendum.

"Naše mišljenje je da Srbija treba da produbljuje saradnju sa NATO-om, dobijamo još jednog suseda koji će to biti, pa treba da se preispita naša pozicija, da vidimo koje je najbolje rešenje", rekao je Đurišić novinarima.

Janko Veselinović iz "Pokreta za preokret" kaže da je taj pokret za vojnu neutralnost i da Srbija ne treba da menja kurs u tom pogledu.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво