Beograd diplomatska prestonica Evrope

U Beogradu će sutra i u petak biti održan Ministarski sastanak OEBS-a, a glavni grad Srbije ugostiće više od 40 ministara spoljnih poslova. Slobodan Vukčević iz Ministarstva spoljnih poslova kaže za RTS da formalni deo skupa počinje sutra u 9.30 govorima ministara i ostalih gostiju. Dodaje da se odluke donose konsenzusom i da je teško bilo šta pretpostaviti.

Slobodan Vukčević iz Ministarstvo spoljnih poslova rekao je u Dnevniku RTS-a da radni sastanci služe za usavršavanje stavova i pripremanje odluka koje se usvajaju na sednici Saveta, koji će se održati 3. i 4. decembra.

"U petak očekujemo usvajanje važnih odluka", napominje Vukčević.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da je sve spremno za predstojeći skup i da je Srbija u protekloj godini pokazala da je ozbiljan igrač koji može da predsedava jednoj velikoj i složenoj organizaciji poput OEBS-a. 

Skup u Beogradu pada u godini kada se obeležavaju četiri decenije od usvajanja Završšnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva OEBS, a njime će biti zaokruženo predsedavanje Srbije toj organizaciji.

Na skupu će učestvovati 57 zemalja članica OEBS-a, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera.

Delegati u Beograd stižu i danas kako bi učestvovali na pripremnim sastancima.

Tokom Ministarskog saveta biće održani brojni bilateralni susreti među predstavnicima delegacija.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić tokom popodneva imaće odvojene susrete sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem i šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom.

Kako je najavila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima, Vučić će se prvo u 17 sati sastati sa Lajčakom, a potom u 18.45 sa Kerijem.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić dočekaće danas posle podne ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova na Aerodromu "Nikola Tesla".

Posle dočeka u 17.45 ministri Dačić i Lavrov obratiće se medijima. Planirano vreme izjava je oko 18 časova, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Skup se održava u trenutku kada su svet potresli teroristički napadi na Pariz koji su ponovo u prvi plan stavili neophodnost zajedničkih napora kako bi se pobedio terorizam i osigurala bezbednost, a takođe i u atmosferi zategnutih odnosa na međunarodnoj političkoj sceni posle turskog obaranja ruskog borbenog aviona Su-24.

U tom kontekstu ponovo su aktuelizovani i helsinški principi, na kojima, kako se zalaže Srbija, treba zajednički raditi kako bi oni bili potvrđeni i ojačani.

Skup će biti održan uz najviše mere bezbednosti, imajući u vidu aktuelnu situaciju, a među glavnim temama biće borba protiv terorizma, ali i migrantska kriza.

Ministarski sastanak OEBS-a biće održan u Beogradskoj areni koja je pretprela znatne izmene i pretvorena je u konferencijski centar koji će primiti više od 1.000 predstavnika delegacija i više od 40 ministara spoljnih poslova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво