Zanijer: Priznanje konstruktivnom predsedavanju Srbije

Generalni sekratar OEBS-a Lamberto Zanijer ocenio je da će ministarski samit te organizacije u Beogradu biti "pozitivna kulminacija veoma dobrog posla" srpskog predsedavanja u teškim okolnostima.

Lamberto Zanijer je posle sastanka s predsedavajućim OEBS-a i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da je Srbija bila snažan lider i dodao da je ovo jedan od najposećenijih ministarskih sastanaka OEBS-a koje je video, što je priznanje radu sprskog predsedavanja.

Dačić je rekao da je sve spremno za početak ministarskog saveta na kojem će učestvovati 44 ministra država članica OEBS-a, kao i visoka komesarka EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i jordanski ministar spoljnih poslova.

Dodao je da je sastankom sa Zanijerom praktično počeo ministarski samit OEBS-a u Beogradu.

Zanijer je rekao da je srpsko predsedavanje imalo realističan program rada i da se postavilo kao iskreni posrednik u okruženju koje bilo sve konfliktnije.

"Dobro sam sarađivao sa srpskim predsedavanjem u okruženju koje je bilo veoma teško. Bilo je podela, bilo je optužbi o narušavanju samih načela organizacije", rekao je Zanijer.

Dačić je istakao da je za Srbiju bilo veliko priznanje što je predsedavala OEBS-om u jubilarnoj godini u kojoj se obeležava 40 godina njegovog postojanja i 40 godina od Helsinškog završnog akta.

Šef srpske diplomatije je rekao da je bivša Jugoslavija bila među osnivačima OEBS-a zbog čega je Srbija imala obavezu da posao predsedavajućeg obavi na najbolji način i sebe prikaže u najboljem mogućem svetlu.

"Mislim da smo taj posao uradili korektno, da je Srbija imala uravnotežen pristup raznim konfliktima koji postoje na prostoru OEBS-a", rekao je Dačić.

Dodao je da će predstojeći ministarski sastanak OEBS-a biti prilika za donošenje važnih političkih događaja, ali i za bilateralne susrete.

Dačić je izrazio zadovljstvo što će na sastanku učestvovati šefovi diplomatija "najuticajnijih zemalja" - Rusije i SAD.

Na pitanje da li je moguće da na sastanku bude usvojena odluka da je tursko obaranje ruskog aviona bila agresija, kako očekuje ruski ambasador u Beogradu, Dačić je izrazio sumnju.

"U OEBS-u je način odlučivanja konsenzusom. Tako da će biti doneta svaka odluka oko koje postoji konsenzus. Nisam veliki optimista da će oko toga biti postignut konsezus", rekao je Dačić i dodao da ne zna da li će biti susreta ministara spoljnih poslova Rusije i Turske.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво