Dačić: Srbija odlično predsedavala OEBS-u

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da je Srbija po svim ocenama na odličan način obavila ulogu predsedavajućeg OEBS-a. Ministarski savet u Beogradu biće najveći skup u srpskoj prestonici od 1989. godine, istakao je Dačić i dodao da će na tom skupu biti 44 ministra spoljnih poslova, kao i šefica evropske diplomatije Federika Mogerina i jordanski predstavnik.

Ministarskim sastankom u Beogradu biće zaokruženo predsedavanje Srbije OEBS-u. Ministar Ivica Dačić rekao je da je sve spremno za predstojeći skup i da je Srbija u protekloj godini pokazala da je ozbiljan igrač koji može da predsedava jednom velikom i složenom organizacijom poput OEBS-a i to u trenuku kada je ona bila suočena sa akutnim problemima poput situacije u Ukrajini, a zatim i migrantskom krizom i terorizmom.

"Srbija je zaista, po svim ocenama na odličan način obavila ulogu predsedavanja OEBS-u. Ministarski samit u Beogradu biće jedan od najvećih od 1989. godine", naveo je Dačić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, na skup dolaze 44 ministra spoljnih poslova iz 44 zemlje, plus šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i jordanski predstavnik.

Dačić je najavio i više bilateralnih susreta tokom samita u Beogradu. Ministar je istakao da je u organizacionom smislu sve spremno za taj skup, a sama činjenica da dolaze predstavnici toliko država pokazuje da su Srbija i njeno predsedavanje dobro ocenjeni.

Međutim, Dačić je rekao da Srbija ne može da utiče na političke odluke OEBS-a jer se ti zaključci donose konsenzusom.  

Dačić nije mogao da potvrdi da će doći do susreta ruskih i turskih zvaničnika, kako se spekulisalo u medijima posle obaranja ruskog aviona.

Upitan o navodima ambasadora Rusije u Srbije Aleksandra Čepurina da očekuje da OEBS obaranje ruskog aviona u Turskoj oceni kao "akt agresije", Dačić je rekao da nema takve inicijative i da ako se ona pokrene sa tim mora da se saglasi i Turska, jer se odluke u OEBS-u donose konsenzusom. 

Ministar je rekao da je najavljeno da će se u Beogradu sresti ministri Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Sergej Lavrov i Džon Keri.

Kada je reč o napadu na premijera Aleksandra Vučića, Dačić je rekao da urušavanje Vlade traje nekoliko godina kroz izmišljene afere koja ne dožive epilog.

Dako je dodao Dačić, možda je nekima žao zbog toga što nije došlo do veće destabilizacije, ali ono što je najvažnije je da je reakcija premijera bila takva da od toga nije bilo ništa, jer je on "jednostavno imao hrabrosti da razreši da li je neko u pravu ili ne" time što je sam otišao u policiju. 

Dačić je istakao da je najbitnije da se sačuva stabilnost. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи