Beograd, od KEBS-a do OEBS-a

Beograd je narednih dana domaćin Ministarskog saveta OEBS-a, 40 godina posle osnivanja te organizacije, tada pod nazivom KEBS. Ovo je drugi put da je Beograd domaćin takvog skupa, pošto je 1977. ugostio više od 30 delegacija.

Dva svetska pola i tri ključne tačke sveta spojili su se u Helsinkiju na otvaranju KEBS-a 1975. godine.

Osamdesettrogodišnji Tito, simbol takozvanih "NN" – neutralnih i nesvrstanih zemalja, Džerald Ford, koji tek što je ušao u Ovalni kabinet predsednika Sjedinjenih Država posle afere "Votergejt", i Leonid Brežnjev, u tom momentu na čelu SSSR-a 11 godina. U Finskoj – susreti dva bloka za koje svet nije verovao da će se desiti. Da se to upamti, beležilo je 1.500 reportera. Svakih 15 sekundi centrala je uspostavljala vezu sa nekom metropolom.

Slali su i izveštaje o potrebi za, kako je Brežnjev govorio, "miroljubivom koegzistencijom", ograničenju naoružanja i relaksiranju odnosa – koristeći za to najpopularniju reč tog doba – detant.

"U istoriji Evrope ovo je važan trenutak koji pobuđuje nade u bolje sutra i srećniji život pokolenja, trebalo je da mnoge generacije prođu mnoga iskušenja da bi se Evropa počela oslobađati onoga što je negativno u njenom nasleđu sa licem ka budućnosti", govorio je tada predsednik SFRJ Josip Broz Tito.

Akt koji je usvojen na konferenciji podeljen je u tri poglavlja, takozvane tri korpe – prva i najvažnija govorila je o suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemalja. Druge dve su se odnosile na ljudska prava i privredu. Dve godine kasnije, ti dogovori su došli na proveru – u Beograd. Malter na Centru "Sava" jedva da se osušio da primi svetske delegacije.

"Ovaj naš zajednički zadatak utoliko je složeniji što postoje mračne strane koje su protivnici detanta, koje se služe svim sredstvima od propagande do raznih pritisaka i terorističkih akcija u nameri da podriju popuštanje međunarodne zategnutosti", govorio je tada savezni sekretar za inostrane poslove Miloš Minić.

Centar "Sava", koji su zvali i KEBS, decenijama nije menjao izgled. I svetu su ostali slični problemi – iako su reči drugačije. KEBS se danas zove OEBS.

A "detant", kažu savremenici, najviše odgovara danas popularnoj "deeskalaciji".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи