Faktor plus: SNS i Vučić imaju najveće poverenje građana

Rejtinzi političkih stranaka u Srbiji su stabilni i nema većih promena u odnosu na prethodni period, pa tako Srpska napredna stranka ima podršku 51 odsto onih koji bi izašli na izbore, dok bi cenzus prešle i Socijalistička partija Srbije, Demokratska stranka i Srpska radikalna stranka, pokazalo je istraživanje Faktora plus.

Novembarsko istraživanje je pokazalo da građani Rusiju doživljavaju kao državu koja je u političkom smislu najbliža Srbiji, ali da bi, ipak, pre živeli i radili u nekoj zemlji EU ili SAD, kao i da se ne osećaju ugroženo posle terorističkih napada u Parizu.

Analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je na konferenciji za novinare da SPS podržava 8,7 odsto građana, DS i dalje ima stabilnu podršku od 6,5 odsto, dok podrška SRS-u od 6,2 odsto pokazuje da posle povratka lidera Vojislava Šešelja iz Haga ta stranka sigurno prelazi cenzus.

Realne izglede da pređu cenzus imale bi i dve koalicije – DSS i Dveri, kao i SDS i LDP.

Kad bi izbori u Srbiji bili održani u sledeću nedelju, na njih bi izašlo oko 51 odsto građana, rekao je Stanković i dodao da je čvrsto opredeljenih birača oko 35,5 odsto.

Političar sa najvećim poverenjem građana je Aleksandar Vučić, a slede Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Branko Ružić, rekao je Stanković, koji je dodao i da haotičnost političke i javne scene u Srbiji može da doprinese smanjenom niovu participacije građana u političkom životu.

Istraživanje je pokazalo da građani Srbije, oko 48 odsto, Rusiju percipiraju kao državu koja je u političkom smislu najbliža Srbiji, za razliku od SAD i EU.

Međutim, veći broj građana bi živeo i radio u zemljama EU i SAD, nego u Rusiji, jer zemlje zapada vide kao mesto u kojem postoje veće mogućnosti za bolji život i posao.

Kad bi mogli da biraju stranu firmu u kojoj bi radili u Srbiji, najveći broj građana, njih 37 odsto, opredelilo bi se za nemačku kompaniju, slede kompanije iz SAD, Rusije, Japana, Velike Britanije...

Na pitanje ko su među srpskim političarima najbolji zastupnici evropskih ideja i vrednosti, skoro polovina ispitanika je odgovorila da je to Aleksandar Vučić, zatim Zorana Mihajlović, Boris Tadić, pa Bojan Pajtić.

Kad je reč o doprinosu razvoju dobrih odnosa sa Rusijom, građani i u tom slučaju vide Vučića kao najzaslužnijeg, potom predsednika Srbije Nikolića, lidera SPS-a i prvog potpredsednika Vlade Dačića, dok 12 odsto ispitanika odgovara da je to Sanda Rašković Ivić.

Građani Srbije se, pokazalo je istraživanje, posle terorističkih napada u Parizu ne osećaju ugroženije, jer ne smatraju da je Srbija primarna meta islamskih fundamentalista.

Tako i na pitanje da li bi podržali veća budžetska izdvajanja za bezbednosne snage u cilju zaštite od terorista, 67 odsto odgovara sa ne, dok samo šest odsto ispitanika smatra da je to potrebno.

Istraživanje je rađeno metodom telefonske ankete, na 1.200 ispitanika u Srbiji, bez Kosova i Metohije, u periodu od 24. novembra do 30. novembra.

Na konferenciji za novinare Faktora plus rečeno je i da će ta agencija ubuduće raditi istraživanja u državama u regionu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво