SDS: Staviti van snage zakon o smanjenju plata i penzija

Socijaldemokratska stranka Srbije predložila je Vladi Srbije da počne sa strukturnim reformama i stavi van snage zakon kojim su smanjene plate i penzije jer će, kako smatraju, zaostati za zemljama regiona.

SDS se osvrnuo na analizu Svetske banke "Pregled javnih finansija: ka održivoj i efikasnoj fiskalnoj politici" koja, kako je tumače socijaldemokrate, pokazuje da Vlada Srbije nije bila sposobna da sprovede nijednu reformu u prethodne tri i po godine.

"U analizi se naglašava da bi samo reformama u oblasti poreske politike, zdravstva, obrazovanja kao i smanjenjem subvencija javnim preduzećima moglo godišnje da se uštedi 1-1,7 odsto BDP", navodi se u saopštenju SDS-a.

Drugim rečima, dodaju iz stranke, postoji prostor da se do 2020. samo u te četiri oblasti uštedi čak 500 miliona evra godišnje, uz istovremeno povećanje efikasnosti u pružanju javnih usluga.

Nasuprot tome, ističe SDS, vlada je, umesto strukturnih reformi, smanjila plate i penzije i povećala poreze, što je dovelo do pada standarda građana i rasta siromaštva.

"Da su zaista sprovedene reforme kojima se toliko diče, ne bi bilo potrebno smanjivati plate i penzije. To pokazuje i podatak da, ukoliko se iz konsolidovanih rashoda države u prvih deset meseci 2015. poništi efekat smanjenja plata i penzija, ukupni rashodi države bi porasli za dva odsto", smatra SDS.

Ta stranka je podvukla da je država, dok su građani štedeli, nastavila da troši kroz rast subvencija gubitašima, rast potrošnje države i otplate kredita "koje je pomahnitalo uzimala u prethodne tri godine zaduživši nas dodatno za više od devet milijardi evra".

"Zato predlažemo da vlada odmah stavi van snage zakon kojim su smanjene plate i penzije i da odmah počne sa sprovođenjem predloženih reformi, kako bi se u naredne dve do tri godine povratio izgubljeni standard građana Srbije", poručio je SDS.

Socijaldemokrate smatraju da će pomenute reforme doprineti stvaranju efikasnije i jeftinije države što je jedan od preduslova za investicije, rast i razvoj zemlje.

"U protivnom, Srbija će nastaviti da zaostaje za zemljama regiona, mladi će nastaviti da napuštaju zemlju, a ostali građani će pasti u duboku bedu i siromaštvo", zaključuje se u saopštenju SDS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво