Poslanici o rudarstvu

Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o Predlogu zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima i o Strategiji razvoja energetike Srbije, a rad će nastaviti sutra.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da će Predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima omogućiti privlačenje investicija i da predstavlja garant da je Srbija dobro mesto za ulaganje.

Antić je u Skupštini Srbije rekao da će zakon unaprediti sektor rudarstva koji ima veliki potencijal, naročito u istočnom delu zemlje.

Naveo je da su rudarstvo i geološka istraživanja dva važna pitanja za razvoj Srbije, koja zaslužuju pažnju i da predloženi zakon uređuje jednu materiju koja može da promeni izgled i unapredi život u Srbiji.

Prema njegovim rečima, zakon pored nafte, gasa i uglja kao strateške sirovine definiše i rude bakra, zlata i litijuma koji u lozničkom kraju ima velik potencijal.

"Ako uspemo da privučemo investitore u loznički kraj i izvlačimo litijum za neke finalne proizvode, to je jedna velika šansa o čijim razmerama i investicijama nismo svesni. Reč je o tehnološkom razvoju koji se više godine dešava i vezan je pored ostalog i za električne automobile", rekao je Antić.

Naveo je da zakon predviđa jednu veoma efikasnu proceduru u vezi sa svim administrativnim barijerama koje su do sada postojale i predviđa niz operativnih mehanizama i garancija onima koji krenu u proces istraživanja, da će imati jedan utaban i jasno definisan put do trenutka kada dodje do otvaranja rudnika.

Antić je istakao i da su u izradi zakona učestvovale sve relevantne institucije i kompanije.

Podrška vladajuće koalicije, kritika opozicije 

Poslanici vladajuće koalicije najavili su podršku Predlogu zakona o rudarstvu, navodeći da će taj akt stvoriti ambijent za priliv direktnih investicija, dok je opozicija iznela niz kritika, posebno na odredbe koje se odnose na štrajk rudara i zatražila njegovo povlačenje iz procedure.

Poslanica SNS Aleksandra Tomić rekla je da nova rešenja prekidaju zakonski vakuum koji je vladao u toj oblasti od 2011. godine i daje potpuno nova rešenja koja su usklađena sa evropskim rešenjima za oblast rudarstva i geoloških istraživanja.

Šef poslaničke grupe SDS-a Marko Đurišić kritikovao je zakon tvrdeći da će zakon doprineti smanjenju broja zaposlenih u rudarstvu, kao i smanjenju zarade države od eksploatacije rudnih bogatstava i dovesti do bogaćenja pojedinaca, stranih kompanija i domaćih tajkuna.

I poslanica DS-a Gordana Čomić kritikovala je predloženi zakon navodeći da u članovima koji se odnose na štrajk rudara, predviđa kaznu zatvora od dve do pet godina za štrajk u jamskim delovima ili bilo gde u objektima.

Poslanik SVM Zolatan Pek ocenio je da su u Predlogu zakona pojednostavljene i skraćene procedure za izdavanje dozvola, licence na šest meseci do godinu dana.

Poslanici treba da potvrde Međunarodnu konvenciju protiv regrutovanja, korišćenja, finansiranja i obuke plaćenika, kao i Sporazum vlada Srbije i Rumunije o plaćenim poslovima porodica članova diplomatskih ili konzularnih predstavništava.

Predloženo je i potvrđivanje Sporazuma vlada Srbije i Gruzije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, kao i Sporazuma vlada Finske i Srbije o sukcesiji i konsolidaciji bilateralnih ugovora.

Poslanici treba da razmotre i Predlog odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan Regulatornog tela za elektronske medije za 2015. godinu i Predlog odluke o davanju saglasnosti na finansijski plan Agencije za energetiku Srbije za 2015. godinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи