Haos u kosovskom parlamentu, opozicija drugi put bacila suzavac

Skupština Kosova večeras je usvojila nekoliko predloga zakona i izveštaja nadležnih organa na centralnom nivou. Tokom dana dva puta je aktiviran suzavac u kosovskoj skupštini – u sali i u holu. Sednica nastavljena bez prisustva opozicije. Očekuje se pokretanje inicijative o suspenziji svih poslanika opozicije. Uhapšena dvojica poslanika koji su aktivirali suzavac.

Usvojeni su zakoni o ratifikaciji dva sporazuma sa Luksemburgom, a u prvom čitanju su usvojeni zakoni o rukovođenju javnim financijama, o javnim nabavkama, o državnom revizoru, o vođenju sekvestrirane imovine, o Tužilačkom savetu Kosova, o sudskoj medicini, o vozačkim dozvolama i službi za inostrane poslove.

Takođe su usvojeni predlozi zakona o statusu i pravima lica koja boluju od paraplegije i tetraplegije, o ličnim kartama, o osiguranju, ali nije usvojen u prvom čitanju zakon o verskim slobodama.

Sednica Skupštine Kosova je u toku i poslanici razmatraju formiranje ad hok komisije za izbor kandidata za bord direktora Radio televizije Kosova čime će se okončati današnja sednica.

Poslanik Fisnik Ismaili je uhapšen ranije na ulazu u parlament, a suzavac su, kako su javili prištinski mediji, bacili Hadži Šalja i Ismailj Kurteši.

U salu su prvi ušli poslanici pokreta "Samoopredeljenje". Policija u civilu je napravila kordon između skupštinske govornice i mesta na kojima sede poslanici.

Ne čekajući da svi poslanici uđu u salu, pripadnici "Samoopredeljenja" su aktivirali suzavac.

Kasnije danas opozicija je ponovo aktivirala suzavac, i to u holu skupštine Kosova, kod stepeništa ispred ulaza u glavnu salu parlamenta, pošto im policija nije dozvolila prolazak.

U međuvremenu, sednica parlamenta je nastavljena posle 14 sati bez prisustva opozicije.

Sednici prisustvuje 81 poslanik, a predsedništvo kosovske skupštine odlučilo je da zabrani učešće poslanicima opozicije.

U radu parlamenta učestvuju poslanici "Srpske liste", koji su deo vladajuće većine.

Predsednik "Srpske liste" Slavko Simić rekao je ranije da će tokom nastavka sednice biti pokrenuta inicijativa da se svi poslanici opozicije koji organizuju incidente odstrane sa skupštinskog zasedanja.

Za takvu odluku, kako je rekao, potrebna je dvotrećinska većina i dodao da će poslanici "Srpske liste" podržati takav predlog.

Ukoliko poslanici opozije nastave da organizuju incidente, Simić je ponovio da poslanici "Srpske liste" neće učestvovati u radu parlamenta jer ne žele da svoje zdravlje i živote izlažu opasnosti. 

Kosovska opozicija duže od tri meseca blokira rad skupštine protiveći se primeni Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i sporazumu o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Tim povodom je u subotu u Prištini organizovan protest tri opozicione stranke koji je završen bez incidenata, ali je potom u prostorijama pokreta "Samoopredeljenje" uhapšen bivši lider Aljbin Kurti, kome je određen i pritvor do 30 dana.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво