Poglavlje 35 među prvima, platforma u narednim danima

Poglavlje 35 o Kosovu biće, kao što se očekivalo, među prvim otvorenim u pregovorima Srbije i EU na međuvladinoj konferenciji u Briselu 14. decembra. Platforma o tom poglavlju definisaće se u narednih nekoliko dana.

Prvootvoreno, obično se zatvara poslednje. Kosovo je najteže pitanje za Srbiju pred vratima EU. Za sada se zna da će poglavlje 35 svakako sadržati ranije dogovore Beograda i Prištine.

"Ono što treba da bude predmet razgovora je procena napretka u sprovođenju sporazuma i normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a ne zamena za postizanje daljih dogovora", kaže Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Platformu za poglavlje o Kosovu Unija još nije usvojila. U Briselu se očekuje da zajednička pregovaračka pozicija bude definisana početkom nedelje. Šta će u njoj pisati, znaće se tek na međuvladinoj konferenciji 14. decembra.

"Druge zemlje nisu bile suočene sa ovako koncipiranim procesom pregovora, što samim tim znači da i oni koji koncipiraju proces i Srbija imaju novu situaciju i moraju da grade i uče ispočetka o tom procesu", kaže Đurić.

Jedno je poznato. Pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, pre pristupanja Srbije Uniji.

To je i nemački i evropski uslov, predviđen još pregovaračkim okvirom pre dve godine, objašnjavaju u fondaciji Konrad Adenauer, bliskoj partiji nemačke kancelarke.

"Novih uslova nema, oni o kojima se već godinama govori su ispunjeni i to se naravno vidi. Kada u pregovorima s jedne strane postoji zahtev, a s druge ispunjenje tog zahteva, postaje jasno da treba načiniti sledeći korak", kaže Norbert Bekman-Direks, direktor Konrad Adenauer Fondacije u Beogradu.

Međutim, kada je sredinom oktobra procurio Nacrt platforme za poglavlje 35, srpski zvaničnici oštro su reagovali. Posebno na nemački amandman da se Srbiji uskrati preporuka za otvaranje svakog sledećeg poglavlja ako dođe do zastoja u dijalogu srpskih i kosovskih zvaničnika.

"Ono što je povoljno je da je Nemačka ipak odstupila od amandmana na platformu EU za pregovore o poglavlju 35. naravno to ne znači da ostali uslovi koji se očekuju ne moraju biti ispunjeni i da bez tih uslova nema nekog napretka", kaže Ivo Visković profesor Fakulteta političkih nauka".

Kako RTS saznaje, raniji zahtev da srpska ministarstva pravde i unutrašnjih poslova kvartalno polažu račune prištinskim ministarstvima za finansiranje službenika, biće zamenjen izveštavanjem Euleksa.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво