SNP: Prekinuti briselske pregovore zbog Srba na KiM

Srpska narodna partija pozvala je na hitno prekidanje pregovora Beograda i Prištine jer je, nakon ispisivanja pretećih grafita po srpskim kućama na KiM sa porukom ID da su Srbi nepoželjni i izostanka reakcije vlasti u Prištini, jasno da "više ne postoji nikakva zaštita Srba u južnoj pokrajini".

Prihvatanjem lošeg Briselskog sporazuma Vlada u Beogradu je pristala da ukloni sve državne institucije i pravni poredak Srbije sa Kosova i da život i bezbednost Srba prepusti pravu lažne države Kosovo i organima separatista u Prištini, saopštila je Srpska narodna partija.

U saopštenju se navodi i da je svima poznato da su terorističke baze Islamske države prisutne na KiM i da ih određene strukture vlasti u Prištini podržavaju, te je naivno očekivati da će organi separatista štititi živote Srba od ovog zla, naročito jer se zna da su zajedno ubijali i proterivali Srbe sa Kosova.

"U isto vreme, ti isti separatisti odbijaju da primene i onaj mali dobitak iz Briselskog sporazuma, formiranje ZSO, kako ga je predstavila Vlada Srbije a koji je trebalo da predstavlja zaštitu Srba na Kosovu", ističe SNP i dodaje da je poslednji trenutak da se promeni politika prema Kosovu.

Srbija mora da traži da njene institucije i pravni sistem ostanu u pokrajni, da se zbog prisustva ID na Kosovu i pretnje Srbima, saglasno rezoluciji 1244, vrate na Kosovo srpska vojska i policija, navodi SNP.

Takođe, ta partija traži da se pokrene pitanje novih pregovora i da se pozove međunarodna zajednica, a pre svega Rusija, koja predvodi globalnu borbu protiv terorizma i ID, da se uključe u ove nove procese na Kosovu.

Ta stranka je dodala i da se ne mogu zarad otvaranja dva pregovaračka poglavlja sa EU žrtvovati bezbednost Srba i interesi Srbije na Kosovu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво