Bobićeva: Izvesno otvaranje poglavlja do kraja godine

Odluka Nemačke da da zeleno svetlo za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja znači da Srbija verovatno ima politčku saglasnost svih članica EU da se prva poglavlja i otvore do kraja godine, navodi generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić.

Maja Bobić je u izjavi za Tanjug istakla i da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja, ali napominje da je to tek početak posla, te da je veoma važno da se što pre otvore prva poglavlja, a ubrzo za njima i nekoliko narednih.

Bobićeva smatra da se naredna međuvladina konferencija može očekivati polovinom decembra, i podseća da je prva održana pre skoro dve godine, u januaru 2014. koja je bila samo uvod u proces pregovora.

Kako ističe, poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, već neko vreme je spremno, odnosno postoji pregovaračka pozicija Srbije.

"Međutim, pristup EU podrazumeva da se pregovori počnu najtežim pitanjima, a to znači da možemo očekivati uz poglavlje 32 i otvaranje poglavlja 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom", kaže Bobićeva.

Kada je reč o poglavljima 23 i 24, Bobićeva smatra da se njihovo otvaranje može očekivati tokom prve polovine naredne godine, i podseća da je uslov za njihovo otvaranje izrada akcionih planova, koji su usvojeni.

"Ta dva poglavlja su deo ključnih i teških poglavlja, a regulišu važna pitanja osnovnih prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije i unutrašnje poslove. U toku su konsultacije zemalja članica EU i verujem da ubrzo, tokom prve polovine naredne godine možemo očekivati i njihovo otvaranje", ističe Bobićeva.

Govoreći o poglavlju 35, Bobićeva podseća da će ono biti otvoreno ove godine, sa poglavljem 32, kao i da će biti poslednje zatvoreno.

"Srbija je spremna za otvaranje poglavlja, ali to je tek početak posla i veoma je važno da se što pre otvore prva poglavlja, a ubrzo za njima i nekoliko narednih", ističe Bobićeva.

Tada će, kako dodaje, biti više podstreka za implementaciju i sprovođenje svega što je usklađeno sa evropskim zakonodavstvom.

"Tek sa sprovođenjem možemo da govorimo i o stvarnim promenama i pozitivnim efektima pristupanja", dodaje Bobićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво