Pojačane mere bezbednosti u Prištini, policija čeka Kurtija

Opozicione stranke su na trgu u Prištini pozvale na masovno okupljanje protiv formiranja ZSO i dogovora o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Pojačane mere bezbednosti. Policija strahuje od nasilja jer su došle dve grupe navijača. Predstavnici Srba u kosovskoj vladi ističu da za sada nema bilo kakve najave da će Srbi na bilo koji način biti ugorženi.

Briselski sporazum smeta kosovskoj opoziciji. Već mesecima u parlamentu, suzavcem i galamom, traže poništenje odluke o zajednici srpskih opština. Danas se, posle kraće pauze, vraćaju na ulicu.

Opozicione stranke su na trgu u Prištini kod hotela "Grand" pozvale na masovno okupljanje protiv formiranja ZSO i protiv dogovora o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, javlja dopisnik RTS-a. Pristalice opozicije počele su oko podneva da se okupljaju na prištinskom trgu.

Opozicija najavljuje mirne proteste. Međutim, policija je najavila da će uhapsiti tri poslanika pokreta Samoopredeljenje ako se pojave na skupu. Aljbim Kurti, Aljbuljena Hadžiju i Fatom Topalji su na poternici tužilaštva zbog aktiviranja suzavca i opstrukcija sednica kosovske skupštine.

Sinoć opozicioni lideri nisu potvrdili ni demantovali mogućnost da se tri tražena poslanika pojave na skupu.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da okupljanja u Prištini nose rizik za okolne srpske sredine. Predstavnici Srba u kosovskoj vladi ističu da za sada nema bilo kakve najave da će Srbi na bilo koji način biti ugorženi, ali da se to ovde nikada ne zna. Tvrde da to što zajednica nekome smeta predstavlja znak da smetaju Srbi.

Zabrinuti su i međunarodni predstavnici nas Kosovu. Ambasada SAD je pozvala svoje državaljne da izbegavaju trg u Prištini jer, kako kažu, mirne demonstracije mogu da se pretvore u konforntacije koje mogu da se završe nasiljem.

Zbog toga policija je podigla nivo bezbednosti, a organizatorima ne ide na ruku što je tokom noći na Kosovu pao sneg, pa je dolazak do Prištine teži nego inače.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво