Gde je Srbija u vrtlogu međunarodnih događaja

Samit OEBS-a u Beogradu poklapa se s rastom tenzija u međunarodnim odnosima, što će, pretpostavlja se, biti glavna tema svih razgovora srpskoj prestonici. Nameće se pitanje kakva je uloga zemalja na periferiji dešavanja, poput Srbije.

Obaranje ruskog bombardera oborilo je odnose Rusije i Turske i zabrinulo svet. Slike iz Pariza, posle terorostičkog napada, zašivena usta migranata na Balkanu koji bi do Zapadne Evrope, neki su od izazova s kojima se i Srbija suočava.

Dejan Jović sa zagrabačkog Fakulteta političkih nauka samtra da Srbija može da promeni svoj imidž.

"To jednim delom i čini, da se pokaže kao zemlja koja nije neprijateljski orjentisana prema drugima i koja ima razumevanja za probleme izbeglica. U bezbednosnom smislu više nema razlike u tome da li su zemlje u EU ili ne, sve su podjednako značajne, neke su čak značajnije", ističe Jović.

Novi hladni rat, kako mnogi nazivaju novonastalu situaciju u Evropi, iziskuje da Srbija hladne glave čita poruke i razmišlja o potezima.

Miša Đurković sa Instita za evropske studije ističe da je unutrašnja politika Srbije umnogome refleksija dešavanja napolju.

"Ako ministar spoljnih poslova SAD kaže Srbija na liniji vatre, ako Angela Merkel kaže da dešavanja i priče o migracijama može da izazove izbijanje rata na Balkanu to znači da smo mi direktno povezani sa svim što se dešava", napominje Đurković.

Zapad i Istok, podstaknuti ukrajinskom krizom, uveliko jačaju prisustvo u regionu, pa samim tim i uticaj, posebno na one koje nisu članice NATO-a i Unije.

Marina Jovićević iz Ministarstvao spoljnih poslova ocenjuje da je odluka Srbije da ostane neutralna je u dobroj meri pokazana i razumevanjem evropskih partnera u dometima predsedavanja OEBS-u.

"Srbija je pre svega kao neutralni i nepristrasni faktor koji predsedava u periodu kada se ljulja čitava Evropa i čitav svet", dodaje Jovićevićeva.

Baš u tom trenutku Beograd će biti prvo mesto na kojem će se, posle obaranja ruskog aviona, videti ruski i turski šef diplomatije. Prisustvo američkog državnog sekretara i šefice evropske diplomatije dodatno će staviti Beograd u fokus globalnih dešavanja.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи