Joksimovićeva: Srbija dosledna u regionalnoj saradnji

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da su politička stabilnost i dobri regionalni odnosi važni, da se radi na njihovom unapređenju i da Srbija uvek aktivno u tome učestvuje. Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je da će BiH i Srbija na polju evropskih integracija maksimalno sarađivati.

Jadranka Joksimović učestvuje na konferenciji "Rad na jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu: dostignuća i perspektive" i, zajedno sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadakom, govorila je na panelu posvećenom mogućnostima zajedničkog rada parlamenata i izvršnih vlasti na sprovođenju Bečkih zaključaka i Berlinske agende.

Ocenjuje da je ovo najbolji dokaz kako se rešilo da se zaključci sa zajedničke sednice dve vlade, Srbije i BiH, sprovedu u delo bar na polju evropskih integracija.

"Ovo je jako dobar format, gde i parlamentarci i predstavnici izvršne vlasti govore o onome što je, čini mi se, jedno od najvažnijih pitanja u regionu danas, a to je regionalna stabilnost i saradnja i to kroz okvir koji smo uspostavili Berlinskim procesom" rekla je Joksimovićeva i dodala da se taj proces nastavlja.

Joksimovićeva je navela da je vrlo važno da se objasni parlamentarcima na koji način mogu da učestvuju u podizanju transparentnosti i vidljivosti i približavanju ovog procesa građanima u svojim zemljama i na koji način mogu da pomognu u realizaciji svih tih važnih projekata.

"Kada kažem projekata, tu mislim na dve dimenzije projekata Berlinskog procesa, sa jedne strane, onoga što je opipljivo i konkretno - to su infrastrukturni projekti i povezivanje na infrastrukturnom nivou i sa druge strane, takođe, možda nekada i važnije, i ne toliko u prvi mah vidljivo, komponenta i vrednosnog i ljudskog povezivanja" podvukla je Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, važno je da građani zaista razumeju istinsku važnost Berlinskog procesa koji znači i dijalog i pokušaj da se bilateralna pitanja koja nekada nisu idealna i koja su otvorena i traže dodatni napor lakše i relaksiranije tumače i da se razrešavaju kroz ovakve forume i kroz ovakve inicijative.

"Berlinski proces i sve države koje od Nemačke, Francuske, Austrije, Italije, pokazale su zainteresovanost za Zapadni Balkan i dobru volju i nameru da nama na neki način, koji smo i sami zbog sebe zainteresovani za bolje odnose, pomognu" rekla je ministarka.

Joksimovićeva je navela da te zemlje žele da pomognu i kroz sredstva koja će biti dostupna zemljama u regionu za povezivanje i za izgradnju infrastrukturnih i drugih projekata i da zaista dokazuju dobru nameru.

U sklopu naših evropskih integracija to je nešto što možemo da iskoristimo na dobrobit naših građana i društva, ukazala je Joksimovićeva.

Maksimalna saradnja BiH i Srbije

Na istom skupu ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je da će BiH i Srbija na polju evropskih integracija maksimalno sarađivati.

"Mi ovo doživljavamo na neki način kao realizaciju i zaključaka zajedničke sednice vlade Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o tome da upravo na ovom polju evropskih integracija maksimalno sarađujemo i nastavićemo tako da radimo", naveo je Crnadak i dodao da je rasprava je pokazala da je dobro kada su izvršna vlast i zakonodavna vlast na jednom mestu i da se videlo na direktnom primeru koliko je važna regionalna sradanja, koliko je bitna svim zemljama u regionu i koliko je taj odnos izvršne i zakonodavna vlasti bitan u svim zemljama.

Kaže da što se tiče Bosne i Hercegovine, dolazi faza kada usvojene agende, programi, planovi treba da se pretoče u zakone i u druge oblike legislative.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво