Vučić za RTS: Kineska ulaganja u Železaru spas za Srbiju i region

Kinezi razmatraju i ulaganje od 300 miliona evra kako bi se napravila fabrika šavnih cevi pri smederevskoj Železari, rekao je premijer Aleksandar Vučić u intervjuu za RTS. To bi bio spas ne samo za Srbiju, nego i za celi region, rekao je Vučić.

U Kini su potpisani važni ugovori za Srbiju o pruzi Beograd–Budimpešta, ali i Memorandum o smederevskoj Železari.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je sve što su do sada radili u Kini bilo veoma konkretno, a preostao je još samo bilateralni susret sa premijerom Kine Li Kećangom i tri sata razgovora sa njim.

"Što se Železare tiče, imali smo dobar dugačak sastanak sa predstavnicima kompanije HBIS. Oni imaju najveću čeličanu u Kini. Velika je kriza u industriji čelika u Evropi i svetu i to zbog velikih zaliha koje kineske kompanije imaju i zbog veoma niske cene", naveo je Vučić, koji se danas sastao sa predsednikom i premijerom Kine.

Prema njegovim rečima, sve čeličane u Evropi se manje-više zatvaraju, a ovo je velika prilika za Srbiju. Vučić kaže da Kinezi razmatraju i ulaganje od 300 miliona evra da se napravi fabrika šavnih cevi pri smederevskoj Železari.

"To bi bilo, kako sam rekao i predsedniku Siju i premijeru Liju, spas, ne samo za Srbiju, nego i za celi region", rekao je Vučić.

Premijer je napomenuo da je jedina molba Srbije da ostanu sačuvana radna mesta i da su to kineski partneri prihvatili jer to za njih nije preveliki teret.

"Oni misle da idu sa većim obimom posla, da se više radi. Nije to preveliki teret za njih, mi drugih uslova nemamo. Naše je da oni dođu, da Železara opstane jer smo mnogo rada, truda i energije uložili, jer ako bi opstala, ona je nosilac našeg razvoja", naveo je Vučić.

Ako imamo fabriku šavnih cevi, onda ne izvozimo samo sirovi čelik, kaže premijer i ukazuje da su onda šanse Srbije za razvoj ogromne i da je to jedna od stvari koja će se najviše osetiti na BDP-u i značila bi dugoročni spas za Srbiju.

Izgradnja puteva – ogroman posao

Kada je reč o potpisivanju Memoranduma o dve deonice na Koridoru 11, Vučić je rekao da će i večeras sa premijerom Lijem razgovarati o povoljnijim uslovima.

"Reč je o izuzetno povoljnom kreditnom aranžmanu, dobićemo značajan grejs period, a o ceni smo se dogovorili – oko 209 miliona evra sa izgradnjom mosta 17,8 kilometara Surčin–Obrenovac i tu smo uspeli dramatično da spustimo cenu", kaže Vučić i dodaje da je izuzetno teško napraviti most preko Save.

Ističe da srpski auto-putevi više neće biti "iz njive u njivu". "Obećali smo građanima da ćemo do marta ili aprila 2017. da završimo put Beograd-Čačak i taj put će biti u potpunosti završen kao što smo i obećali, kao i Koridor 11", rekao je premijer.

Očekuje da se do 2018. završi i druga deonica, Čačak-Požega, koja je veoma teška jer prolazi kroz Ovčarsko-Kablarsku klisuru. Time će se, kaže, Beograd spojiti sa Užicem.

"Produžavamo dalje prema Crnoj Gori, idemo i prema Višegradu. To je ogroman posao i ogromna stvar", rekao je Vučić.

Sa Kinezima se razgovaralo i o lukama i investicijama u industrijski park. Među 13 premijera sa kojima je razgovarao bio je i crnogorski premijer Milo Đukanović.

"Pitao sam da li bi imali nešto protiv da Srbija pokaže zainteresovanost za kupovinu akcija u luci 'Bar', on mi je rakao da ne bi imali. Mi ćemo 2016, posle ozbiljne analize, ako se pokaže kao dobro za Srbiju, dati ponudu i za kupovinu luke 'Bar'", istakao je predsednik Vlade Srbije.

Peking je poznat i po tome što 70 odsto otpada reciklira, a zainteresovani su za izgradnju elektrane u Kostolcu koja bi kao gorivo koristila otpad.

"Oni su zainteresovani, u Beogradu je raspisan tender, 11 kompanija se javilo za pretvaranje otpada u energiju... Predstoje razgovori i pregovori sa Kinezima", dodao je Vučić.

Govoreći o izvozu poljoprivrednih proizvoda u Kinu, Vučić je rekao da će Kina dozvoliti uvoz junećeg i jagnjećeg mesa.

"Mi moramo da proizvedemo juneće i jagnjeće meso. Ono što smo tražili i što ću i ja tražiti jeste izvoz mlečnih proizvoda i mislim da ćemo imati uspeha", istakao je Vučić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво