Li: Za prugu oko 4,4 miliona evra, podrška za HBIS u Železari

Izgradnja pruge Beograd–Budimpešta i auto-puteva, razvoj industrijskih parkova i dolazak kineske kompanije HBIS u smederevsku Železaru tri su najvažnije stvari za odnose Srbije i Kine, poručio je premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa premijerom Kine Li Kećangom i zatražio njegovu podršku. Predsednik Kine Si Đinping prihvatio poziv da poseti Srbiju.

Premijer Kine je naglasio da je izuzetno važno da izgradnja pruge Beograd–Budimpešta počne do kraja godine, najavio da će kineska strana donirati oko 4,4 miliona evra Srbiji za realizaciju tog projekta, a podržao je i dolazak kompanije HBIS, uz želju da povećaju kapacitet proizvodnje u Železari.

Vučić, koji je danas počeo bilateralnu posetu Kini, rekao je da je pruga Beograd–Budimpešta najvažniji projekat za ceo region, a ne samo za Srbiju, i dodao da je srpska strana, uz podršku Kine, blizu početku radova na tom projektu.

"Što se izgradnje industrijskih parkova tiče, već postoji interesovanje kineskih kompanija za učešće u ovom projektu, a preuzimanje smederevske Železare doprinelo bi reindustrijalizaciji Srbije, što bi Kinu učinilo našim najvažnijim strateškim partnerom", naglasio je premijer Vučić, a prenosi Vlada Srbije u saopštenju.

Premijer Li Kećang je rekao da dugo, tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja i međusobno političko poverenje treba pretvoriti u konkretna dela.

"Železara je dobra prilika za jačanje naših ekonomskih odnosa. Podržaću dolazak kompanije HBIS, uz želju da povećaju kapacitet proizvodnje, kako bi Železara snabdevala ne samo Srbiju već i čitav region", zaključio je Li Kećang.

On je istakao da postoji potencijal za proširenje saradnje u oblasti poljoprivrede, razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i u oblasti kulture i turizma.

Nakon sastanka, dvojica premijera su prisustvovala potpisivanju nekoliko memoranduma, između ostalog i Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Hebei Iron and Steel Group (HBIS) o Železari.

Potpisani su i Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom nauke i tehnologije o naučnoj saradnji na recenziji projekta prijavljenih na Nacionalni projektni ciklus od 2016. do 2020. godine, Memorandum o razumevanju na izgradnji i finansiranju termoelektrane s pogonom na otpad između CMES/CAId, Memorandum o razumevanju za razvoj industrijskog parka između CrBC i nadležnog ministarstva.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju o saradnji na projektu izgradnje dve deonice auto-puta E-763, na Koridoru 11, zatim Protokola o zdravstvenim zahtevima za izvoz smrznutog junećeg mesa iz Srbije u NR Kinu, kao i Program prosvetne saradnje između Ministarstva prosvete Repubike Srbije i NR Kine za 2016–2020. 

Kineski predsednik Vučiću: Nađite mi termin i ja dolazim u Srbiju

Predsednik Kine Si Đinping prihvatio je danas poziv premijera Vučića da poseti Srbiju. Si Đinping je, u razgovoru sa Vučićem, rekao da Kina želi da sarađuje sa Srbijom u raznim oblastima i poručio da će doći u Beograd čim mu se "nađe termin".

"Nađite mi termin i ja dolazim u posetu Srbiji", odgovorio je Si Đinping na poziv premijera Vučića da poseti Srbiju.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Vučić je sa kineskim predsednikom razgovarao o ekonomskim i političkim odnosima dveju zemalja.

Vučić je istakao da Srbija Kinu doživljava kao velikog prijatelja i zahvalio na podršci koju je ta zemlja pružala povodom suvereniteta i teritorijalnog integriteta i pred Uneskom.

Srpski premijer je naglasio važnost ekonomskih razloga posete srpske delegacije Kini i izjavio da je Srbija potpisala najviše sporazuma tokom svog boravka u Sudžou i Pekingu.

Za Srbiju su, kako je naglasio, važni projekti izgradnje pruge Beograd–Budimpešta i srpska strana je spremna da do kraja godine počne radove na izgradnji.

Prioritet Srbije u saradnji sa Kinom je izgradnja auto-puteva, kao i industrijskih parkova, za koje već postoji interesovanje nekoliko kineskih kompanija.

"Ali ono što je naš apsolutni prioritet je 'Železara Smederevo' i saradnja sa vašom kompanijom HBIS, koja je zainteresovana za preuzimanje Železare. Zato vas molimo da podržite HBIS", istakao je Vučić.

Si Đinping je, kako se navodi u saopštenju, zahvalio Vučiću na ličnom zalaganju za unapređenje odnosa Srbije i Kine i naglasio da je dugo i tradicionalno prijateljstvo, kao i političko poverenje između dveju država, dovelo do toga da je Srbija za Kinu jedan od prioriteta.

"Kina želi da sarađuje sa Srbijom u oblasti izgradnje infrastrukture, poljoprivrede, energetike, telekomunikacija, ali i drugim oblastima kao što su kultura i turizam", rekao je on.

Si Đinping je dodao da uskoro očekuje i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Srbiji.

On je naglasio da treba raditi na reindustrijalizaciji Srbije i da će Kina podržati kako kompaniju HBIS tako i druge velike kompanije da ulažu u Srbiju, a Termoelektrana 'Kostolac', izgradnja auto-puteva i pruge Beograd–Budimpešta jesu osnove u saradnji.

Si Đinping je rekao da kineske kompanije rade na velikim infrastrukturnim projektima u Americi, Rusiji, Francuskoj i da su kvalifikovane i povoljne za izgradnju sličnih projekata i u Srbiji.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво