Dačić: Beograd diplomatska prestonica Evrope

Tokom Ministarskog saveta OEBS-a sledeće nedelje Beograd će biti diplomatska prestonica Evrope, poručio predsedavajući te organizacije i srpski ministar Ivica Dačić. Najavio je da će, pored više od 40 ministara spoljnih poslova, savetu prisustvovati i šefovi diplomatije SAD, Rusije i EU - Džon Keri, Sergej Lavrov i Federika Mogerini.

Za nedelju dana, u Beograd stižu delegacije 57 zemalja, predstavnici 11 država partnera OEBS-a i ključni ljudi svetske diplomatije - Džon Keri, Sergej Lavrov, Federika Mogerini.

U beogradskoj Kombank areni u toku su završne pripreme. Razgovori svetskih diplomata odvijaće se u 10 sala za sastanke sa 1.700 mesta i u 11 soba za bilateralne susrete. Obezbeđeno je 3.000 slušalica, 650 mikrofona i 29 prevodilačkih kabina, na šest jezika. 

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je rekao da će tokom Ministarskog saveta biti održani brojni bilateralni susreti među predstavnicima delegacija.

Tom prilikom će se, kako je najavio, sresti i ministri spoljnih poslova Turske i Rusije, u situaciji kad nema zvanične komunikacije među njima.

Dačić je istakao i da će stepen bezbednosti biti na najvišem mogućem nivou, imajući u vidu aktuelnu situaciju, a da će na skupu biti reči i o borbi protiv terorizma, kao i o migrantskoj krizi.

Strani državnici, rekao je Dačić, imaće susrete i sa najvišim rukovodstvom Srbije, predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Ovo je dobra prilika da se Srbija pokaže u lepom svetlu, za razliku od prethodnih godina", rekao je Dačić.

Ocenio je da skup ima izuzetno veliki značaj za Srbiju i predstavlja završni događaj srpskog predsedavanja OEBS-u.

"Srbija je pokazala da može da upravlja u veoma teškoj godini, kad je OEBS suočen sa brojnim izazovima i da može na objektivan način da pomogne u rešavanju konflikata", rekao je Dačić.

Beogradski sastanak OEBS-a biće pet puta jeftiniji od prošlogodišnjeg u Švajcarskoj. Iz našeg budžeta izdvojeno je 360 miliona dinara, dok je OEBS obezbedio pomoć od pola miliona evra.

Za dvodnevni skup akreditovano je 150 redakcija, sa 500 predstavnika medija, a neki od njih našli su se i na zajedničkoj fotografiji sa domaćinom konferencije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво