Nikolić: Na proleće idem u posetu Hrvatskoj

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Zagrebu da će u bilateralnu posetu Hrvatskoj verovatno otići na proleće.

Tomislav Nikolić je rekao novinarima po završetku samita Brdo-Brioni da bi u februaru ili martu mogao da dođe u posetu Hrvatskoj ako ne bude vanrednih izbora, što, kako smatra, nije dobro za Hrvatsku.

Na pitanje novinara da li ga je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala u posetu, Nikolić je rekao da se sinoć nakratko sastao sa njom i da mu je rekla da će za Božić ići na Kosovo da poseti hrvatske vojnike.

"Rekla je i da bi me odmah pozvala, ali da čeka da se konstituiše hrvatska vlada", dodaje Nikolić.

Predsednik ocenjuje da je današnji samit protekao u prijateljskom i dobrom tonu, ali da, kako kaže, uvek ima varnica između njega i kosovske predsednice Atifete Jahjage, koja o Kosovu uobičajeno govori kao o državi.

"Ja onda odgovorim u kom je Kosovo statusu i da je to večiti status i da bi bilo bolje da pregovaramo, ali iskreno i otvoreno i da ono što dogovorimo i ispunimo", ističe Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija se ne zaklanja iza odluke ni jedne druge institucije ukoliko predsednik države ili predsednik vlade nešto dogovore, Srbija to uvek ispuni.

Podseća da je Priština samo jedan dan po potpisivanju SSP-a prepustila Ustavnom sudu da odmah suspenduje onaj deo Briselskog dogovora koji se tiče ZSO.

Jahjaga, kako kaže, ne može da govori o suštinskoj autonomiji a o tome da je to najmlađa država na Balkanu bi "mogla da kaže nešto tek posle odluke Saveta bezbednosti".

"Bajden zadovoljan napretkom Srbije" 

Predsednik Nikolić ističe da je potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu preneo da treba da utiče na EU kako bi se pokrenulo otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom.

Nikolić navodi da je sa Bajdenom bilo reči o saradnji u Jugoistočnoj Evropi, stavu Srbije prema NATO-u i migrantskoj krizi.

Kako je rekao, Bajden je zadovoljan napretkom koji je Srbija postigla u saradnji u Jugoistočnoj Evropi i potpuno podržava želju Srbije da ispuni sve uslove kako bi postala članica EU.

"On je rekao da je obavešten i saglasan s tim da je naš stav da Srbija nema nameru da traži prijem u NATO i da on to potpuno razume, ali da će podržati ostale zemlje članice bivše Jugoslavije da postanu članice NATO-a", dodao je Nikolić.

Američki potpredsednik, kako kaže, ima puno pohvala za odnos Srbije prema migrantskoj krizi i migrantima kao ljudima posebno.

"On se nada da će to proteći tako da Srbija nema dodatnih napora, pri čemu je mislio na eventualno zatvaranje granica nekih država u Evropi koje bi ugrozilo Srbiju, koja ne bi zatvorila granice ili koja bi dobijala dalje migrante nekim drugim kanalima, recimo iz Turske, preko Bugarske", navodi predsednik Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво