Kirbi: Sarađujem sa svim ministrima

Da li je za razliku od njenih stranačkih kolega, krsnoj slavi potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović prisustvovao američki ambasador, ona i dalje niti potvrđuje niti demantuje, kao ni tvrdnje da uz podršku Zapada i Amerike radi protiv Vlade. Majkl Kirbi poručuje da sarađuje sa svim ministrima i da SAD "ne žele da učine Srbiji nikakvo zlo". Mihajlovićeva i Kirbi učestvovali su na skupu u Privrednoj komori Srbije gde se govorilo o uslovima poslovanja u zemlji.

Potpredsednica srpske vlade i američki ambasador zajedno su komentarisali stavove srpskih privrednika, ali na spekulacije da ih povezuju zajednički interesi i namere protiv premijera, Vlade i SNS-a, ministarka Mihajlović nije htela da se osvrće.

"Izvinjavam se, stvarno neću odgovarati ništa što je van teme", poručila je ministarka.

Ambasador Kirbi je odbacio navode da ministarka Mihajlović ima njegovu posebnu podršku i zaštitu.

Kirbi kaže da podržava Vladu i da sarađuje sa svim ministrima.

"Tako da, molim vas, pronađite druge glasine da me o njima pitate. Amerika ovde, u ovoj zemlji, ne pokušava nikakvo zlo da počini", ističe Kirbi.

Na skupu na kojem su predstavljeni rezultati ankete među hiljadu privrednika o uslovima poslovanja u Srbiji, ambasador Kirbi hvali reforme, posebno u građevinarstvu. Zadovoljna je i resorna ministarka.

Mihajlovićeva je navela da je prošle godine polovina ispitanika smatrala da ne može da dođe do građevinskih dozvola.

"Po ovom izveštaju to je sada ispod 28 odsto. Nismo zadovoljni, još mnogo posla je pred nama, elektronska građevinska dozvola, stalno praćenje realizacije zakona i još mnogo posla u poreskom sistemu u oblasti delovanja sudstva", naglasila je ministarka i potpredsednica Vlade.

I privrednici su zadovoljni zbog bržeg dobijanja građevinske dozvole, propisima o inspekcijama i bržim izvršenjem sudskih odluka. Nezadovoljni su zbog uvođenja akcize i poskupljenja struje i jer su krediti skupi.

Direktor USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja Džo Lauter smatra da je 2015. bila dobra godina, ali da ima kašnjenja između sprovođenja reformi i percepcije privrednika. "Dogodine očekujemo drugačije ocene, ali trenutno privrednici nemaju dobro mišljenje", dodaje Lauter.

Reforme jesu povećale optimizam privrednika, pa je više onih koji se nadaju rastu prihoda i broja zaposlenih. Međutim, istraživači kažu da nema ništa od talasa zapošljavanja, jer je mnogo više onih privrednika koji očekuju da u narednoj godini ili zadrže isti broj zaposlenih ili da otupštaju radnike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво