SDS: Nuklearni otpad velika opasnost za Beograd i celu Srbiju

Socijaldemokratska stranka Srbije upozorila je da je neadekvatno i nestručno upravljanje nuklearnim otpadom, koji se nalazi na samo 17 kilometara od Beograda, velika opasnost po glavni grad i celu Srbiju.

Predsednica pokrajinskog odbora SDS-a Uranija Kozmidis Luburić istakla je konferenciji za novinare da apeluju na nadležne, radi budućnosti, da pitanje nuklearnog otpada u Srbiji reše, dovedu u zakonske regulative, a skladištenje u red.

Uranija Kozmidis Luburić, koja je šef katedre za fiziku na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka rekla je da dodatno zabrinjava to što je vršilac dužnosti direktora Nuklearnih objekata Srbije Dalibor Arbutina nestručan i ne poznaje materiju.

Prema njenim rečima, odnošenje iskorišćenog goriva u Rusiju nije rešilo problem nuklearnog otpada u Srbiji.

"Nije tačno da je nuklearni otpad mrtav, ima ga mnogo, i veoma je opasan", dodala je Uranija Kozmidis Luburić.

Predsednik beogradskog odbora SDS-a Aleksandar Ivanović ocenio je da se "nuklearni otpad čuva u neadekvatnim uslovima, starim hangarima koji liče na kokošinjac".

Dodao je da je opasnost još veća jer su pre desetak dana na nuklearnom reaktoru ispisani grafiti od kojih je jedan "Alahu ekber".

"To je veliki bezbednosni propust, zato pitamo šta će se deseti ako neko u svetlu terorističkih napada, pokuša da ugrozi bezbednost kad nisu uspeli da spreče ispisivanja grafita", rekao je Ivanović.

Prema rečima Uranije Kozmidis Luburić, veliku opasnost za građane, pored nuklearnog otpada, predstavljaju i radiokativni gromobrani, koji nisu uklonjenji, iako je rok za to istekao u maju 2014. godine.

"U Srbiji prema poslednjem popisu ima 1.500 radioaktivnih gromobrana, u Novom Sadu 158, a u Beogradu više od 300. Nalaze se na krovovima škola, obdaništa, bolnica, četvorospratnica, i sva emisija gama zračenja ugrožava stanovnike na višim spratovima", rekla je Uranija Kozmidis Luburić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво