Dačić: Na ministarskom sastanku OEBS-a o borbi protiv terorizma

Predsedavajući OEBS-u i šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da će naredne nedelje u Beogradu biti održan ministarski sastanak OEBS-a, uz učešće više od 40 šefova diplomatija, a da će jedna od glavnih tema biti borba protiv terorizma.

"Ministarski sastanak OEBS-a naredne nedelje biće odlična prilika da se razgovora o borbi protiv terorizma, pitanju migranata i rukovođenju resursima", rekao je Dačić, obraćajući se učesnicima međunarodne konferencije "Jalta-Potsdam-Helsinki-Beograd: U potrazi za bezbednim svetskim poretkom".

Upozorio je da se u savremenom svetu pojavljuju nove pretnje po bezbednost i istakao značaj principa očuvanja teritorijalne celovitosti i suvereniteta država, neprihvatljivosti primene sile u cilju promene granica.

"Bez obzira na sve teškoće koje danas postoje, uveren sam da možemo da nađemo snagu i nadahnuće u Helsinškom dokumentu", rekao je Dačić. Ministarski sastanak OEBS biće održan 3. i 4. decembra.

"Pripremamo se za Ministarski savet koji će biti sledeće nedelje, očekujemo da će biti prisutno više od 40 ministara spoljnih poslova", rekao je Dačić.

Naveo je da je, pripremajući se za taj skup i čitajući materijale koji datiraju još od pre 40 godina, naišao na materijale koji su spremani za tadašnjeg predsednika Tita.

"Govor koji je on tada održao, uz određene vremenske korekcije i uz moguće redefinisanje te blokovske podele sveta, mogao bih i sada da pročitam. Malo ko bi primetio da je vremenska razlika 40 godina", rekao je Dačić. Kako je dodao, najpopularnija reč je u to vreme bila "detant", a sada je to "deeskalacija".

"Očigledno, sukobi postoje i međunarodna zajednica mora da iznađe mehanizme za njihovo mirno rešavanje", ukazao je Dačić zaključivši da nemamo drugog izbora nego da ponovo gradimo poverenje i jačamo saradnju.

"Duboko verujem da je i danas moguće postići kompromis i to bi trebalo da bude lakše nego u vreme mnogo dubljih podela u Jalti i Potsdamu i pre 40 godina u Helsinkiju", poručio je Dačić.

Dvodnevna međunarodna društveno-naučna konferencija "Jalta-Potsdam-Helsinki-Beograd: U potrazi za bezbednim svetskim poretkom", koja je juče počela, posvećena je obeležavanju tri jubileja: 70. godišnjice Jaltinske i Potsdamske konferencije i 40. godišnjici OEBS.

Organizatori su ruske nevladine organizacije Centar nacionalne slave i Fond Andreja Prvozvanog, zajedno sa srpskom nevladinom organizacijom Beogradski forum za svet ravnopravnih uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво