LSV, SDS i DS podržavaju protest paora

Liga socijaldemokrata Vojvodine, Socijaldemokratska stranka i Demokratska stranka podržale su protest poljoprivrednika iz Vojvodine koji krenuli u protestnu vožnju traktorima ka Beogradu, zbog predloženih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da je od predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije tražio da se poljoprivrednicima, koji su traktorima krenuli u Beograd, omogući da uđu u glavni grad i da izraze protest zbog izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, dodavši da sada očekuje zvaničan odgovor MUP-a.

Kostreš je za agenciju Beta rekao da LSV insistira na tome da paori imaju pravo da iznesu svoje zahteve i nezadovoljstvo u Beogradu i dodao da ta stranka shvata da je nemoguće obezbediti da u glavni grad dođe nekoliko stotina traktora.

"Razumemo da bi ulazak nekoliko stotina traktora paralisao čitav grad i da je to nemoguće i iz organizacionih i iz bezbednosnih razloga. Ali, mi insistiramo na tome da paori mogu da iznesu svoje opravdane zahteve u Beogradu i sigurni smo da može da se pronađe rešenje", rekao je Kostreš.

Apelovao je i na policiju i na poljoprivrednike koji su danas krenuli ka Beogradu da budu uzdržani, kako ne bilo incidenata koji nikome nisu potrebni.

"Zahvaljujemo MUP-u na ideji da sarađuje. U svakom slučaju, mi nećemo odustati od zahteva da se zakon povuče, za šta rešenje može da se nađe u kratkom roku", rekao je Kostreš.

Socijaldemokratska stranka podržava protest poljoprivrednika kojim izražavaju nezadovoljstvo zbog predloženih izmena Zakona o poljoprivednom zemljištu, jer smatra da su skandalozne i da egzistencijalno ugrožavaju veliki deo poljoprivrednih proizvođača, saopšteno je iz te stranke.

Kako je navedeno, ukoliko predložene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu budu usvojene, poljoprivrednim proizvođačima neće biti omogućeno da učestvuju u licitaciji za zakup dela zemljišta što, kako u SDS-u smatraju, otvara prostor za korupciju.

"Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju podrazumeva liberalizaciju tržišta poljoprivrednog zemljišta, ali Vlada Srbije ima pravo i mogućnost da propisuje uslove pod kojima neko može da kupi poljoprivredno zemljište, tako da je to direktna odgovornost vlade", stoji u saopštenju.

SDS navodi da je najspornija odredba tog zakona da komisija Ministarstva, bez ikakvih unapred određenih kriterijuma, može diskreciono da donese odluku da 30 odsto celokupnog državnog zemljišta u nekoj opštini dodeli mimo licitacije nekom pravnom licu.

"To je praktično ozakonjenje prostora za korupciju", upozoravaju iz SDS-a i dodaju da je druga sporna odredba to što se predviđa da strani državljani mogu već posle tri godine boravka u Srbiji i bavljenja poljoprivredom da kupuju oranice.

Demokratska stranka optužila je Vladu Srbije da policijom, blokadama i silom pokušava da "ućutka" poljoprivrednike koji su nezadovoljni Predlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Ta partija je u saopštenju navela i da Vlada Predlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu namerava da "bezmalo pokloni svojim poslovnim partnerima ono što nije njeno".

"Danas je paorima koji se protive prodaji najplodnijeg poljoprivrednog zemljišta po povlašćenim cenama stranim i domaćim tajkunima, poslata jasna poruka da će njihov protest biti držan daleko od očiju javnosti, da će ih policija blokirati svaki put kada budu pokušali da izađu iz svojih sela i da će im biti onemogućeno da svoj protest iskažu pred zgradom Vlade", piše u saopštenju.

U saopštenju DS-a dodaje se da je policija danas pokazala kako se "pod vođstvom ministra Nebojše Stefanovića selektivno štite građani".

Ta stranka poručila je Vladi Srbije, premijeru, Ministarstvu poljoprivrede i Stefanoviću da "niko na takav način nema prava da postupa ni sa poljoprivrednicima ni sa poljoprivrednim zemljištem" i da "ti ljudi žive od zemlje koju sada pokušavaju da odbrane i da neće uspeti da ih ućutkaju policijom, blokadama i silom".

Poljoprivrednici iz nekoliko mesta u Vojvodini, nezadovoljni Predlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je u skupštinskoj proceduri, krenuli su traktorima u protestnu vožnju ka Beogradu, ali ih je policija zaustavila u Zrenjaninu, Zmajevu, Novoj Crnji, Kikindi, Sutjesci i Stajićevu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи