Đurić: Sporazumi nisu odraz slabosti već istrajnosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da sporazumi koje Srbija sklapa nisu odraz slabosti već istrajnosti da se opstane u južnoj srpskoj pokrajini sa svojim narodom i crkvom.

Đurić je u manastiru Visoki Dečani, gde je prisustvovao obeležavanju hramovne slave Sveti Stefan Dečanski, rekao da samo pruženom rukom, hrišćanskom ljubavlju, odlučnošću i istrajnošću možemo da se borimo protiv nepravdi koje nam nanose.

Istakao je da Albanci na KiM, kao i Srbi, treba da budu svesni da imamo budućnost samo jedni uz druge i jedni sa drugima, i da treba da podržavaju one političare i političke elite koje ne vode u pravcu sukoba, već normalne komunikacije i normalnih odnosa.

"Nećete naći nikoga među nama ko će prvi da baci kamen, ali nećete naći nikoga među nama ko će ćutati i trpeti nepravdu i dozvoliti da se gazi ono što je data reč i ono što je dogovoreno. Sporazumi koje pravimo nisu odraz naše slabosti već istrajnosti i postojane snage, ne samo ovog naroda na KiM, već i rešenosti cele Srbije da ona ovde opstane zajedno sa svojim narodom i sa svojom crkvom", naglasio je Đurić.

"Želimo da živimo u normalnim, ljudskim i prijateljskim odnosima sa našim komšijama Albancima i što pre oni to tako i prihvate, to će manje štete po sve ovde biti", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je reka oda je uveren da će srpski narod zajedno sa državom i crkvom opstati na KiM, kao što su opstale i srpske svetinje.

"Sveti Stefan Dečanski, koji nas danas ovde okuplja, poziva celu Srbiju da se ujedini oko zaštite naših svetinja", rekao je Đurić.

"Prva bitka izvojevana je njihovim fizičkim opstankom, drugu bitku vodimo pokušavajući da sprečimo da se identitet ovih svetinja veštački preoblikuje, preotme i promeni i na tom putu treba da nastavimo da radimo posvećeno i složno", naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Đurić je napomenuo da živimo u izuzetno teškom vremenu na Kosovu i Metohiji i u kome "jedino možemo pobediti vrlinom, predanijim radom, većom slogom, jedinstvom I promišljenim delovanjem".

“Dolazak u ove svetinje u ovolikom broju govori da u nama postoji želja, zdrav instinkt za samoodržanjem i svest da je i u ovim teškim vremenima neophodno da sačuvamo seme koje, kada dođe vreme prave slobode ovde na KiM, treba da iznikne u jedan lepi srpski cvet, a to je za nas Srbe na KiM božur", rekao je Đurić.

"Ovo teško vreme na KiM treba da preživimo, treba da sačuvamo zdravo seme našeg naroda, treba da opstanemo, a siguran sam da, kao što su ove svetinje na KiM opstale, tako će i srpski narod zajedno sa državom i crkvom ovde postojati i u decenijama i u vekovima koji su pred nama", podvukao je Đurić.

Borba za zaštitu naših svetinja na KiM nije okončana, rekao je Đurić, napominjući da čak i da ishod u borbi protiv prijema Kosova u Unesko nije bio povoljan, "ništa nam ne daje za pravo da ikada budemo malodušni i da dižemo ruke od ovih svetinja, jer time bismo digli ruke sami od sebe".

"Mi Srbi to nikada nećemo uraditi", rekao je Đurić u manastiru Visoki Dečani.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво