Dačić: Srbija neće biti sabirni centar za migrante

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Berlinu da će Srbija imati civilizovan odnos prema migrantima, ali da ne može da dozvoli da se pretvori u "sabirni centar" za migrante koji odatle više neće moći da idu ka Zapadnoj Evropi, saopšteno je iz tog ministarstva.

Dačić je, posle učešća na godišnjoj konferenciji ministara inostranih poslova Jugoistočne Evrope, u organizaciji "Aspen instituta Nemačka", ukazao da Evropska unija ni danas nije izašla sa zajedničkim stavom u vezi sa ponašanjem zemalja kada je reč o granicama.

 

"Da li EU podržava zatvaranje granica ili slobodan protok migranata? To je pitanje kojim ćemo se u sitaciji kada sve druge zemlje, ukoliko do toga dođe, zatvore granice, baviti sami, Srbija i Makedonija", istakao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je naveo da se na konferenciji raspravljalo i o evropskim integracijama, a bilo je i žustrih polemika.

"Ja sam morao da reagujem na izlaganje Hašima Tačija i Ditmira Bušatija koji su napali Srbiju zbog toga što je vođena, kako oni kažu, agresivna kampanja protiv prijema Kosova u Unesko", rekao je srpski ministar.

Kako je objasnio, reagovao je zbog toga što smatra da bi Kosovo prvo trebalo da odluči da li uopšte želi da primenjuje Briselski sporazum i dogovore koji su tamo postignuti, jer suspenzija tog sporazuma ne postoji kao mogućnost.

Srbija je jasno odgovorila da nije vodila nikakvu agresivnu kampanju već je samo ukazivala na protivpravnu situaciju, a to je da Kosovo bez dogovora sa Srbijom želi da postane član
raznih međunarodnih organizacija, a samim tim i da uđe u sistem UN, iako UN nisu priznale Kosovo, rekao je Dačić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи