Još bez dogovora o etičkom kodeksu za poslanike

Zašto se ni godinu i po dana od konstituisanja aktuelnog skupštinskog saziva nije odmaklo od najave pisanja kodeksa i rečnika za poslanike? Iako je radna verzija dobila zeleno svetlo međunarodnih organizacija, parlamentarne stranke nikako da se dogovore o tome da li ponašanje poslanika treba da se ocenjuje. Ukoliko do konsenzusa ipak dođe, o tom dokumentu moglo bi da se glasa do kraja godine.

Nedostaje li pristojnosti srpskim poslanicima u javnosti? Da li pre suda naroda na izborima, kaznu treba da izrekne Etički savet? Prva sankcija bila bi – javno izvinjenje. Zatim, ukoliko parlamentarac ne želi da se izvini, ostaje bez 204.000 dinara, odnosno tri poslaničke plate.

Predvodnik najveće stranke u Skupštini Zoran Babić već godinu i po dana, kaže, pokušava s opozicijom da utvrdi pravila igre.

"To su stege ako ćemo da propisujemo izgled kravate utorkom, ali postoje neke stvari koje se sudaraju sa etikom, a to je, recimo, kada se poslanik služi govorom mržnje prema drugom političkom akteru ili grupi ljudi u Srbiji. Time se šalje loša poruka", smatra Babić.

A, šta je loša poruka, političari skoro deceniju ne mogu da se dogovore.

Poslanik SDS-a Marko Đurišić veruje da je za to najodgovornije kućno vaspitanje.

Borislav Stefanović iz DS-a postavlja pitanje ko određuje šta je neistina i na koji način će se kažnjavati "jer ono što je za nas istina, za naprednjake je neistina".

Babić kaže da bez konsenzusa takav dokument ne može da zaživi u punom kapacitetu.

"On neće umanjiti nijedno pravo opozicije, on ne umanjuje prava opozicije, on ne sprečava demokratska sučeljavanja, pa niko to nema za cilj", kaže Đorđe Milićević iz SPS-a.

Sprečava li demokratska sučeljavanja i najavljeni skupštinski rečnik? Ne nedostaju ideje.

"Reči poput lopov, bolesnik, lažov, kriminalac potpuno su nedozvoljene", smatra Stefanović.

Zoran Babić napominje da se ne može ukidati bilo šta, ali da se može postići dogovor u vezi s tim šta je primereno za sudnicu, a šta za salu.

Predstavnici parlamentarnih stranaka će za sto sesti već za desetak dana.

Tada će se i konačno znati kakva je sudbina pravilnika za lepo ponašanje poslanika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво