Skupština usvojila Zakon o ozakonjenju objekata

Skupština Srbije usvojila je Zakon o ozakonjenju objekata, koji će omogućiti jeftiniju i jednostavniju legalizaciju nelegalno izgrađenih objekata. Usvojene i izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

U Srbiji postoji 1,5 miliona nelegalnih objekata, a usvojeni zakon, kako je u skupštinskoj raspravi istakla potpredsednica Vlade Srbije i resorna ministarka Zorana Mihajlović, za cilj ima da se "ozakoni sve što može da se ozakoni".

Usvojenim Zakonom je predviđeno da taksa za objekte do 100 metara kvadratnih iznosi 5.000 dinara, do 200 kvadrata 15.000, do 300 kvadrata 20.000 dinara, a preko 300 kvadrata 50.000 dinara.

Kada je reč o komercijalnim objektima, taksa do 500 kvadrata iznosiće 250.000 dinara, za objekte od 500 do 1.000 kvadrata 500.000 dinara, za one preko do 1.500 kvadrata milion dinara, a preko te kvadrature tri miliona dinara.

Rušenje nezakonito izgrađenog objekta u smislu tog zakona neće se izvršavati do pravosnažno okončanog postupka ozakonjenja.

Postupci za legalizaciju objekata započeti do dana stupanja na snagu ovog zakona, a što će se desiti narednog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku", po zahtevima koji su podneti do 29. januara 2014. gdine, a koji nisu okončani do stupanja ovog zakona, okončaće se po njegovim odredbama.

Predmet ozakonjenja će biti i oni objekti za koje nije podnet zahtev za legalizaciju, a vidljivi su na satelitskom snimku, koji mora biti dostupan na uvid građanima u elektronskom obliku na internet stranici ministarstva.

Za opoziciju je u raspravi bio sporan član 5, u kome se, pored ostalog, navodi da predmet ozakonjenja ne može biti objekat izgrađen u prvom i drugom stepenu zaštite prirodnog dobra, osim vikendica i drugih porodičnih objekata za odmor, a koji prema njihovom mišljenju dokazuje njihove tvrdnje da se zakon donosi kako bi bili legalizovani objekti funkcionera sa vlasti.

Vlada je usvojila amandman šefa poslanika SNS Zorana Babić u kojem se kaže da se njim precizira odredba i nespornim čini da predmet ozakonjenja u drugom stepenu zaštite prirodnog dobra ne mogu biti izgrađeni objekti, osim vikendica i porodičnih kuća za odmor, kao i navode neki primeri zaštitnih pojaseva, odnosno zona zaštite po posebnm zakonima kada ozakonjenje objekata nije moguće.

Skupština je usvojila i izmene Zakona o državnom premeru i katastru, kojim je taj postupak pojednostavljen i skraćeno vreme za upis na sedam dana u katastar.

Poslanici su usvojili i zakone o prijavljivanju i evidentiranju zakupaca na neodređeno vreme u stanovima u svojini građana, zadužbina i fondacija, o trgovačkom brodarstvu i o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima. 

Usvojene izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Skupština Srbije usvojila je i izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima se izjednačava period obavezne prakse za diplomirane stomatologe, farmaceute i medicinske sestre, a koji će za sve te kategorije u buduće iznositi šest meseci.

Prema usvojenim rešenjima, pripravnički staž za zdravstvene radnike sa visokom stručnom spremom i za zdravstvene radnike i saradnike sa višom, odnosno srednjom stručnom spremom, iznosiće šest meseci, a za zdravstvene saradnike 12 meseci. o sada su stomatolozi i farmaceuti imali obaveznu praksu u trajanju od 12 meseci.

Nova rešenja regulišu i status zdravstvenih radnika, na način da će taj status u buduće imati i nastavnici ili saradnici fakulteta zdravstene struke koji izvode nastavu iz kliničkih predmeta i nastavnici i sradnici fakulteta koji ne izvode nastavu iz kliničkih predmeta, a pružaju zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama.

Usvojenim zakonom se uređuje postupak za dobijanje, obnavljanje, oduzimanje licence i polaganje licencnog ispita ukoliko zdravstveni radnik nije stekao dovoljan broj bodova iz programa edukacije.

Omogućava se zdravstvenom radniku da nakon plaganja navedenog licencionog ispita, a pre isteka važenja licence, obnovi licencu i tako dobije dozvolu za samostalni rad.

Izmenama je predviđeno i da ministar donosi akt kojim se uređuje da apoteke pored prometa lekova i medicinskih sredstava na malo mogu obavljati i promet dečje hrane, dijetetskih proizvoda i drugih sredstava za zaštitu zdravlja.

Novim rešenjima se ukida mogućnost da zdravstveni radnik kome je trajno oduzeta licenca može obavljati određene poslove iz zdravstvene delatnosti pod nadzorom onog ko ima licencu.

Izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako je u skupštinskoj raspravi rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, unapređuju kvalitet zdravstvene zaštite na teritoriji Srbije i stvaraju uslove za unapređenje rada zdravstvenih ustanova i privatne prakse, kao i drugih pravnih lica koja obavljaju zdravstvenu delatnost. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво