Читај ми!

Unesko trese Kosovo, opozicija traži prekid briselskih pregovora

Kosovska opozicija zatražila je od vlade da odmah prekine pregovore u Briselu i obustavi sprovođenje do sada postignutih dogovora, koristeći neuspeh Kosova u Unesku kao novi razlog za ponavljanje starih zahteva. Vlada bez komentara, zapadne diplomate smatraju da je stav opozicije besmislen.

Opozicioni lideri, Ramuš Haradinaj, Visar Imeri i Fatmir Ljimaj neuspeh u Parizu obrazložili su neubedljivim lobiranjem kosovskog ministarstva spoljnih poslova i agresivnom kampanjom Beograda, tražeći, istovremeno, da se prekinu pregovori sa Beogradom i obustavi sprovođenje dogovora postignutih u Briselu.

"Zahtevamo da se prekinu pregovori i ne sprovode briselski dogovori", rekao je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, jedan od predvodnika agresivnog bojkota parlamenta, koji već mesecima potresa kosovsku političku scenu.

Vlasti u Prištini ne obaziru se preterano na primedbe opozicije u vezi sa ishodom glasanja u Unesku, pa nema naznaka da će bilo ko od zvaničnika podneti ostavku zbog neuspeha u Parizu, uključujući ministra spoljnih poslova Hašima Tačija.

Zapadne diplomate u Prišini, od kojih u najvećoj meri i zavise politička kretanja na Kosovu, smatraju da su zahtevi opozicije za prekidom pregovora sa Beogradom "besmisleni", upozoravajući opoziciju da sprovođenje dogovora postignutih pod patronatom EU "neizbežno".

Istovremeno, predstavnicima vlasti i opozicije jasno je stavljeno do znanja da Kosovo nema prostora za vanredne izbore.

Opozicija već mesecima, mahom suzavcem, sprečava regularno održavanje sednica parlamenta, najavljujući da će, ukoliko pregovori sa Beogradom ne budu prekinuti, pokrenuti masovne demonstracije.

Na svakom od nekoliko prethodnih protesta okupilo se, međutim, svega nekoliko stotina pristalica opozicije.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи