Читај ми!

Tanasković: Kosovo je presedan u istoriji Uneska

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković kaže za RTS da je današnje glasanje u Parizu o ulasku Kosova u Unesko presedan u istoriji te organizacije, jer se, kako ističe, nikada nije desilo da velike sile podržavaju neki predlog a da on ne dobije većinu. Srbija ne sme da prestane da štiti svoju baštinu, poručuje Tanasković.

Darko Tanasković je izjavio za RTS da je znao da će rezultat biti tesan i podseća kako su samo tri glasa odlučila, što je, kako kaže, važno imajući u vidu da su velike sile sponzorisale zahtev Kosova za ulazak u Unesko.

"Situacija se bitno izmenila, jer je ovo prvi put u međunarodnoj zajednici da predlog koji su podržavale velike zemlje poput SAD, Velike Britanije, Turske ili Saudijske Arabije, pretrpi poraz", kaže Tanasković.

Ukazuje da je politizacija bila velika i dodaje da nikada do sada u 70-godišnjoj istoriji Uneska Generalna konferencija nije odbila predlog Generalne skupštine.

Ističe da se, takođe, Unesko do sada nije susreo sa slučajem kakav je Kosovo.

Na pitanje kako komentariše tok glasanja, ambasador Tanasković odgovara da se u takvim glasanjima uvek može očekivati iznenađenje i dodaje da su ovoga puta to bili Azerbejdžan, Iran i Indonezija.

Tanasković kaže da svaka država ima svoje razloge zašto je tako glasala i dodaje da kada se sve svede, nema prevelikih iznenađenja.

Ponavlja da današnjom odlukom ne prestaje potreba da se zaštiti naša baština u Unesku i dodaje da smatra da će i u dijalogu pitanje srpskih manastira i crkava doći na red.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се