Читај ми!

Rusija i Britanija, zadovoljstvo i razočaranje zbog Kosova

Stalna predstavnica Rusije u Unesku Eleonora Mitrofanova navodi da je ispravna odluka Generalne konferencije te organizacije na kojoj je odbačen zahtev Kosova za članstvo. Ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruari O'Konel razočaran odlukom Uneska.

Eleonora Mitrofanova podseća da je održano glasanje o rezoluciji o prijemu Kosova u sastav članica Uneska i rezultat je takav da nije prikupljeno dve trećine glasova.

"Zato Kosovo nije primljeno u sastav Uneska. Smatramo da je to ispravno, jer je nužno da Kosovo ispuni obaveze koje je preuzelo i u okviru pregovora EU i povodom održavanja kulturnog nasleđa", rekla je Mitrofanova agenciji RIA Novosti.

I ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin zadovoljan je zbog današnje odluke Generalne konferencije Uneska da odbije predlog o članstvu Kosova u toj organizaciji, navodeći da je oduševljen poslom koji je obavila Srbija da bi sprečila nepravdu.

"Oduševljen sam tim poslom koji su obavili Srbija, srpsko rukovodstvo i svaki Srbin, da bi se sprečila nepravda. Potvrđuju se reči Svetog Aleksandra Nevskog da Bog nije u snazi, nego u istini", rekao je Čepurin.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je današnjim glasanjem, Generalna konferencija potvrdila svoju posvećenost načelima međunarodnog prava, utvrđenim u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN koja ostaje pravosnažna.

"S obzirom na to da je pod administracijom Ujedinjenih nacija, Kosovo se ne može smatrati državom koja ima pravni identitet, te stoga ne može tražiti članstvo u jednoj međunarodnoj organizaciji", navodi se u saopštenju, preneo je Tass.

"Posle dugih debata, na videlo su izbile velike razlike među stavovima država članica o tom pitanju i održano je glasanje na kojem je potvrđeno da je pokušaj Prištine da postane nezavisna članica Uneska bio preuranjen", navodi Ministarstvo.

Kako dodaje, kao rezultat glasanja, podržavaoci članstva Kosova u Unesku nisu uspeli da obezbede dve trećine glasova koliko je za to bilo potrebno, dok je 50 država glasalo protiv takvog predloga.

"Time je Generalna konferencija Uneska potvrdila da je posvećena načelima međunarodnog prava, utvrđenim u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti koja ostaje u potpunosti pravosnažna", zaključuje se u saopštenju.

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruari O'Konel razočaran je odlukom Generalne konferencije Uneska da ne primi Kosovo u članstvo te specijalizovane agencije UN.

O'Konel je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je snažno lobirao za prijem Kosova u tu organizaciju jer smatra da je to pravedno, te da je, kako kaže, uveren da bi takva odluka bila ne samo u korist Kosova, već i regiona.

"Delimo razočaranje sa Kosovom povodom neprimanja u članstvo Uneska. Snažno smo lobirali jer je to nešto što je trebalo uraditi. I verovali smo da će od toga imati koristi i Kosovo i čitav region. Kampanja je bila profesionalna, dostojanstvena i hrabra, i zemlja treba da bude na nju ponosna. Sa njom su se složile 92 zemlje. Kosovo bi bilo – a i biće u budućnosti – vredan član Uneska. To bi za tu organizaciju bila dobra vest", napisao je O’'Konel.

Generalna konferencija Uneska odlučila je danas u Parizu da Kosovo ne primi u članstvo te specijalizovane agencije UN.

Ranije danas zahtev su podržale 92 zemlje učesnice Organizacije, od potrebnih 95, protiv je bilo 50 zemalja a uzdržalo se od glasanja njih 29.

RIA Novosti podseća da su vlasti kosovskih Albanaca proglasile nezavisnost uz podršku vodećih zapadnih zemalja 2008. godine, a da Rusija, zemlje grupe BRIKS (Brazil, Indija, Kina, Južna Afrika) i niz zemalja Latinske Amerike, Azije i Afrike priznaju Srbiju u njenim granicama, koje uključuju teritoriju Pokrajine.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво