Mustafa: Ponudili smo garancije za srpsku baštinu

Kosovski premijer Isa Mustafa navodi da je Kosovo dalo sve garancije da će srpska baština na njenoj teritoriji biti zaštićena, kako bi smanjilo protivljenje Beograda ulasku Kosova Organizaciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Isa Mustafa ističe da je kosovska vlada primetila da se Srbija brine za Srpsku pravoslavnu crkvu i dodao da su ponuđene sve garancije za zaštitu i održavanje odnosa sa SPC, u pogledu dobara i verskog delovanja.

Ističe da su manastiri i crkve uvek bile štićene i čuvane na Kosovu, dodavši da Kosovo ima mlado stanovništvo sa više od 50 odsto mlađih od 25 godina i da je zainteresovano za obrazovne programe Uneska.

"Nadamo se da ćemo dobiti većinu glasova i postati član", rekao je Mustafa za AFP u Viljnusu, nekoliko sati pre glasanja o prijemu Kosova u članstvo Uneska.

Ukoliko bi bilo primljeno u Organizaciju UN, koje sada ima 195 članova, Kosovo bi bilo zaduženo za baštinu Srpske pravoslavne crkve, čemu se Srbija protivi.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ocenio je da bi međunarodna organizacija Unesko najviše volela da se pitanje o prijemu Kosova u tu organizaciju odloži i da je ishod neizvestan.

Srbija traži odlaganje rasprave kako bi se to pitanje rešavalo kroz dijalog koji Beograd i Priština vode u Briselu, a ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković ocenio je ranije za agenciju Beta da postoje šanse da se to i dogodi. 

U slučaju da predlog Srbije za odlaganje rasprave ne dobije potrebnu većinu, glasaće se o prvobitnom predlogu odluke o prijemu Kosova koji je podnela Albanija s grupom država.

U tom slučaju, potrebna je dvotrećinska većina da bi predlog bio usvojen, a Kosovo primljeno u Unesko.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво