Читај ми!

"Pais": Kosovo u Unesku jabuka razdora u EU

Kosovo je ponovo jabuka razdora među zemljama Evropske unije, a izazvalo je i ozbiljno zahlađenje između SAD i Rusije zbog toga što je pedesetak zemalja podržalo molbu vlade Kosova za prijem u Unesko, piše španski list "Pais".

"Španija se odlučno protivi ulasku Kosova u Unesko", javlja dopisnik tog španskog dnevnika iz Pariza, gde u ponedeljak Generalna konferencija te organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu treba da odluči dvotrećinskom većinom da li je prihvatljivo članstvo za Kosovo.

Dopisnik Paisa navodi da je "parisko sedište Uneska ovih dana poprište mnogobrojnih ozbiljnih sukoba između glavnih međunarodnih sila" povodom toga da li Kosovo može biti član te organizacije UN, "čiji propisi dozvoljavaju da neka zemlja to može postati iako nije članica UN".

"Moskva i njoj bliske zemlje se tome protive, Vašington podržava, a Španija, sama sučeljena sa nikad snažnijim težnjama za otcepljenje, to svom snagom odbacuje", kaže madridski dnevnik.

Španski dnevnik primećuje da Španija i još četiri članice EU ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini i podvlači da "bitka povodom Kosova ima presedan s onim što se dogodilo sa Palestinom 2011, koju je tad Unesko primio iako nije članica UN".

"Zbog toga su tada SAD i Izrael obustavili da plaćaju doprinos u budžet te organizacije", dodaje Pais.

List navodi da je molba vlade u Prištini za prijem u Unesko "izazvala diplomatske manevre u celom svetu, koji su ovih dana doživeli vrhunac u Parizu uoči održavanja Generalne konferencije" tog tela UN.

Pais ističe da je španski ministar obrazovanja Injigo Mendes de Vigo na tekućem zasedanju Generalne konferencije Uneska stavio do znanja da je "Španija za to da se prime novi članovi samo ako postoji jednoglasan stav u međunarodnoj zajednici oko priznavanja državnosti tih kandidata za članstvo, ali da ulazak u članstvo ne izazove nove podele u ovoj organizaciji i nove rasprave koje nemaju veze s njenim ciljevima i da ne naruši međunarodno pravo".

"Takvi uslovi, u ovom slučaju, očigledno ne postoje", napominje pariski dopisnik madridskog dnevnika i kaže da je "srpski premijer Aleksandar Vučić poslao svim članicama Uneska pismo u kojem navodi da su na Kosovu oštećene ili razorene na desetine hramova Srpske pravoslavne crkve otkako je tamo proglašena nezavisnost".

U izveštaju Paisa se ukazuje na to da su "SAD i Rusija već isukali sablje i američki državni sekretar Džon Keri je nedavno posetio Unesko da bi izneo svoj stav".

Španski list dodaje da je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na putu u Pariz, "a Moskva je već stavila do znanja da, ako se prihvati Kosovo, može zatražiti i da to isto bude učinjeno i za Krim".

Pais je u prethodnom izveštaju preneo da je šef srpske diplomatije Ivica Dačić uputio pismo generalnom sekretaru UN Ban Kimunu, u kojem naglašava da bi ulazak Kosova u Unesko prekršio rezoluciji UN o prestanku sukoba na Kosovu 1999.

Dačić je naveo da su 174 srpska verska objekta i niz istorijskih spomenika uništeni na Kosovu poslednjih godina, a deset hiljada ikona ukradeno, i postavio pitanje da li bi ulazak Kosova u Unesko na bilo koji način imao za cilj očuvanje kulturne baštine, navodi Pais.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво