Читај ми!

"Nikolić čini sve da spreči članstvo Kosova u Unesku"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ulaže ogromne napore da se predupredi članstvo Kosova i Metohije u Unesku i da Srbija dobije podršku za predlog da to pitanje bude skinuto sa dnevnog reda sednice 9. novembra, rekli su savetnici predsednika Stanislava Pak i Ivan Mrkić. Ambasador Srbije uložio protest direktorki Uneska zbog metoda koje u lobiranju koristi Priština.

Srbija će u ponedeljak na Generalnoj konferenciji Uneska zatražiti odlaganje rasprave o Kosovu do naredne sednice 2017. godine. Na tome radi i predsednik Tomislav Nikolić koji je, podsećaju njegovi savetnici Ivan Mrkić i Stanislava Pak, razgovarao sa brojnim predsednicima država i ambasadorima ukazujući na neprihvatljivost članstva Kosova u Unesku.

Tom prilikom im je, kako su saopštili, podelio i film "Istina", u kome se osam minuta izlaže kratka istorija srpske baštine i prikazuje martovsko uništavanje.

"Predsednik će nastaviti da čini sve da u susret 9. novembru pridobije što veću podršku prijatelja i partnera", naglasio je Mrkić, dodajući da je jedino pravedno rešenje da se o tom pitanju razgovara u Briselu.

"Naš stav je da o takvim stvarima treba da se pregovara u Briselu. Kada se odloži u Unesku to pitanje se vraća u Brisel, gde mu je i mesto", istakao je Mrkić.

Upozorava da bi u slučaju izglasavanja članstva Kosova u Unesku u Srbiji to bilo doživljeno kao veliko poniženje, "naelektrisala" bi se politička atmosfera, kao i da je pitanje u kom smeru bi išli pregovori.

Mrkić je dodao i da je nezahvalno i da nije dobro prognozirati koliko će država biti na strani Srbije a koliko na strani Kosova, već da je bitno da srpska strana čini sve kako bi dobila većinu za svoj predlog.

Pak je navela da je od 1999. godine uništeno preko 200 spomenika srpske kulture i grobalja, te da je u kampanji koju je pokrenuo predsednik države to i predstavljeno.

U tom cilju je u saradnji sa RTS-om napravljen film "Istina", koji je podeljen svim ambasadorima i predsednicima država sa kojima je Nikolić razgovarao, a koji je, pored ostalog, preuzela i ruska Raša tudej.

Film je, prema njenim rečima, preveden na engleski, španski i arapski jezik i biće prikazan milionima gledalaca širom sveta.

Pak dodaje da je predsednik države među retkima koji je iskoristio društvene mreže i svoje linije na internetu za promociju kampanje "Ne Kosovo u Unesko".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи