Читај ми!

Instagram ugasio profil "Ne članstvu Kosova u Unesku" zbog uznemirujućeg sadržaja!

U okviru kampanje "Ne članstvu Kosova u Unesku“" koju vodi studentska kancelarija u Kosovskoj Mitrovici, za nedelju dana prikupljeno je 130.000 potpisa onlajn peticije. Instagram ugasio profil uz objašnjenje da su slike uznemirujućeg sadržaja, kaže Nemanja Biševac i dodaje da su studenti na profil postavili samo istinu.

Nemanja Bišševac, jedan od studenata koji vode ovu kancelariju, rekao je u izjavi Tanjugu da im je cilj 200.000 potpisa do 9. novembra, kada se očekuje glasanje o predlogu za članstvo Kosova u Unesko na Generalnoj konferenciji te organizacije.

“Do sada je prikupljeno preko 130.000 potpisa. Našš cilj je da skupimo 200.000 potpisa do 9. novembra, odnosno dana kada se odlučuje o prijemu Kosova u Unesko. Nadamo se, trudimo se na svim drušštvenim mrežžama da aktiviramo ljude da potpiššu peticiju”, rekao je Bišševac.

Onlajn peticija, deljenje slika i video-materijala po drušštvenim mrežžama je samo deo aktivnosti u sklopu studentske borbe protiv prijema Kosova u Unesko, pa su tako studenti iz ove kancelarije preduzeli i konkretnije korake: uspostavljanje kontakata sa medijima i zvaničnicima delegacija Uneska, njihovim ambasadama u Srbiji i BiH, kojima su slali pismo i svedočanstva o stradanju srpske kulturne bašštine na Kosovu i Metohiji.

"Mi smo prvo odredili zemlje koje će glasati, koje imaju i koje nemaju pravo glasa. Doššli smo do nekog određenog broja od 150 država članica koje će glasati i onda smo reššili da zemljama koje će glasati poššaljemo mejlove i pisma njihovim ambasadama u Srbiji i BiH. Prikupljamo fotografije, ššaljemo pisma, prevodimo na sve strane jezike i ššaljemo što putem mejlova i putem poššte"”, kazao je Bišševac.

On kaže da odgovore jošš uvek nisu dobili, ali da su, na primer, neki mediji u Keniji preneli vest o akciji studenata protiv prijem Kosova u Unesko, jer su se pored ambasada studenti obraćali i medijima u držžavama koje će glasati na Generalnoj konferenciji Uneska.

Bišševac je podvukao da Kosovo ne bi trebalo da bude primljeno u Unesko jer je, kako je rekao, nepostojeća, nepriznata držžava. 

Kosovo i Metohija je neotuđivi deo Srbije, a drugo zato što je što kulturno nasleđe Srbije na KiM neprocenjivo i od svetske važžnosti”, istakao je Bišševac.

On je ocenio da bi prijem Kosova u Unesko predstavljao otimanje srpske imovine i identiteta.

“"Mislim da bi to bio skandal zato što bi, pre svega, našša Srpska pravoslavna crkva bila ošštećena zato ššto ima manastire koji su stari po sedam, osam vekova. Smatram da bi to bio skandal zato ššto je to otimanje našše imovine i naššeg identiteta"”, podvukao je Biševac.

Napomenuo je da studentsku kampanju pomažžu i našši sunarodnici koji trenutno žžive van Srbije i Republike Srpske, pa su tako donaciju od preko 500 evra iskoristili za promovisanje akcije na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, a kampanju ššire i u saradnji sa stranicom na Fejsbuku “Studenti za istinu”.

Međutim, profil na Instagramu im je ugaššen uz objaššnjenje da su postavljali slike uznemirujućeg sadržžaja.

"“Rečeno nam je da postavljamo slike koje su uznemirujuće, a mi smo samo postavili istinu – paljenje srpskih crkava i manastira, svetinja, unišštavanje spomenika, grobnica"”, kazao je Bišševac.

Studentska kancelarija koja vodi kampanju „"Ne članstvu Kosova u Unesku" u Kosovskoj Mitrovici počela je da radi 29. oktobra. 

Cilj kancelarije jeste da svojim aktivnostima skrene pažžnju domaće, evropske i svetske javnosti na brojne razloge zbog kojih, kako navode, Republika Kosovo ne sme postati član Uneska.

Kancelariju vode studenti Univerziteta u Prišštini sa privremenim sedišštem u Kosovskoj Mitrovici, a pridružžili su im se i studenti univerziteta u centralnoj Srbiji, u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво