Читај ми!

Iguman Sava za RTS: Namera Prištine albanizacija srpske baštine

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić zatražio je da se odloži glasanje o prijemu Kosova u Unesko. U razgovoru za RTS arhimandrit Sava ističe da je potrebno dati prostor briselskom dijalogu, u kojem bi Beograd i Priština, uz učešće SPC, razgovarali o svim modalitetima dugoročne i institucionalne zaštite srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji.

Veoma je važno da se dijalog Beograda i Prištine održi i donošenje bilo kakvih odluka pre tog dijaloga ugrožava poverenje, poručio je iguman Sava Janjić.

Ističe da je Priština pripremila nacrt zakona o kulturnoj baštini, kao i strategiju.

"To su dokumenti koji marginalizuju ulogu SPC i srpskog nasleđa i potiru ostale elemente Ahtisarijevih mehanizama zaštite, što pokazuje namere kosovskih institucija koje dugoročno žele da sprovedu albanizaciju viševekovne srpske baštine na Kosovu", rekao je iguman Sava za RTS.

Nakon završetka rata u junu 1999, uništeno je 150 srpskih crkava. Iguman Sava ukazuje da je bilo mnogo stradanja u ratu, ali da je samo na Kosovu nastavljeno sa uništavanjem objekata i grobalja i posle neprijateljstava.

Srpski manastiri i crkve nalaze se na Uneskovoj listi ugroženih spomenika. Oni su pod posebnom policijskom zaštitom, a manastir Visoki Dečani i pod vojnom zaštitom Kfora.

"Od 1999, četiri puta Visoki Dečani su oružano napadani, što pokazuje da je taj deo baštine ugrožen od strane ekstremista većinske populacije", kaže iguman Sava.

Napominje da su crkve i manastiri izvor kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta. Vekovima je, ističe, srpski narod nalazio utehu i nadu u manastirima i crkvama, u njima su čuvani identitet i jezik.

"Naša svetinja, vlasništvo i identitet niko nije osporavao. Osmanska vlast je garantovala zaštitu, posebno Visokim Dečanima. Da ne spominjem srednjovekovne dokumente, Povelju osnivanja, brojne rukopisne knjige koje su značajna referenca brojnim istoričarima koji su pisali o KiM, njihovom značaju za kulturu i civilizaciju Evrope", kaže Iguman Sava.

Bez obzira na odluku koja bude doneta na Generalnoj koferenciji Uneska, srpska strana tražiće da se započne dijalog u okviru briselskog procesa.

"Bez dijaloga nemoguća je saradnja sa kosovskim institucijama i implementacija projekata Uneska. Nadamo se da će većina zemalja shvatiti štetnost ishitrenog poteza eventualnog priznanja Kosova i da će dati priliku dijalogu koji treba da prethodi svakoj odluci. Razmotrićemo sve modalitete saradnje kako bi se omogućilo da ljudi žive zajedno uz priznavanje identiteta", zaključio je iguman Sava.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара