Vučić za RTS: Neodgovorno ponašanje Prištine, uslediće odgovor

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže u intervjuu za RTS da se 40 odsto Briselskog sporazuma tiče upravo Zajednice srpskih opština i da je odluka Prištine krajnje neodgovorna, a da će Srbija svoj odgovor dati u narednim danima. Dodaje da je sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao pre svega o ekonomskim temama i da je dogovoreno proširenje Banatskog dvora sa 460 miliona kubnih metara na milijardu kubnih metara.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže za RTS da je za Srbiju teška i neočekivana vest najava Prištine da će se sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština odložiti.

"Neko bi rekao da od Prištine uvek to možete da očekujete, a mislim da je neočekivana vest jer je reč o veoma neodgovornom ponašanju. To je najblaže što sam mogao da kažem a da ne dajem više nikakve ocene", ističe premijer.

Podseća da se 40 odsto Briselskog sporazuma tiče upravo Zajednice srpskih opština.

"Mi smo za Briselski sporazum mesecima pregovarali. Šest od 15 tačaka je Zajednica srpskih opština. Konačno, da bi se krenulo u primenu, pregovarali smo mesecima, godinu dana, završili smo te razgovore teške, prepune kompromisa, neretko mučne. Neko je stavio svoj potpis, moj potpis nešto znači, potpis bilo koga iz Srbije za mene je nešto značio – i Borka Stefanovića i Borisa Tadića i Ivice Dačića", ističe Vučić.

Dodaje da prištinskoj strani njihovi potpisi ne znače ništa i da su takvu odluku doneli dan nakon što su potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Mi poglavlja očigledno dobijamo kasnije ili posle dobijanja njihovog SSP-a, a pri tome oni kažu da ono što je najvažnije, zbog čega je Briselski sporazum napravljen, neće da sprovode u delo", kaže premijer.

Ističe da će Srbija na to imati ozbiljan odgovor koji će uslediti u narednim danima.

"Odgovor će se ticati pre svega Evropske unije i njihovog odnosa prema svima nama", kaže Vučić.

Kaže da to što Brisel za sada ćuti o tom potezu Prištine veoma snažno i dovoljno govori za sebe.

Govoreći o razgovorima sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kaže da su to pre svega bili ekonomski razgovori.

"Što se energetike tiče, dogovorili smo se o proširenju Banatskog dvora sa 460 miliona kubnih metara na milijardu kubnih metara, razgovaramo i u toku je priprema svega za ITB i skladište u Itebeju, gde bismo mogli da smestimo još milijardu kubnih metara i time bi Srbija dobila energetsku sigurnost i bezbednost. To je nešto što radimo za našu decu i one koji dolaze", ističe premijer Vučić.

Dodaje da se takođe razgovaralo i o NIS-u.

"Mi prvi put iz tekućih obaveza nemamo ni dinara duga, što je i predsednik Putin primetio i time rekao da je to dokaz jedne odgovorne i ozbiljne vlade. Ne želimo nikome da budemo dužni i svoje dugove ćemo izmirivati, i mislim da to ostavlja prostor za neke još ozbiljnije dogovore u svim sferama", napominje premijer.

Kaže da se razgovaralo i o dva srpska preduzeća, "Azotari" i "Metanolsko-sirćetnom kombinatu", kojima je osnovna sirovina gas.

"Petrohemiji je to 10 odsto gasa, sve ostalo je primarni benzin, ali već prekosutra ili nakosutra idem u Kikindu da i zvanično otvorimo posle više od pet godina 'Metanolsko-sirćetni kombinat', više od 500 zaposlenih ljudi ponovo se vraća u svoje prostorije. Kažu da su uredili prostorije kao apoteku, ali mi to ne bismo mogli bez niske cene gasa, nije profitabilno i ne može da se radi ako cena gasa u fabrici nije bar 220 dolara, sve preko toga je problem, što znači da ćemo mi tu cenu obezbediti", dodaje premijer.

Vučić kaže da postoji dogovor da se u Srbiji vrši remont ruskih helikoptera.

"Da li ćemo mi to moći, da li imamo znanja, da li imamo radnika koji će to moći da rade, ostaje da vidimo. Razgovarao sam sa našim stručnjacima i dobio informaciju da smo za sada u stanju da pet helikoptera remontujemo godišnje, a nama je potrebno najmanje stotinu ili dve stotine", kaže premijer.

Dodaje da 20 ili 50 puta mora da se uveća kapacitet, znanje i da se marljivost pokaže u većem obimu.

"Mi smo valjda ili očigledno jedina zemlja koja ozbiljno, netaktičko, a kamoli strateško naoružanje i oruđe nije kupovala u prethodnom periodu. Nemamo dovoljno novca i ne možemo tu da se razbacujemo, ali mislim da ćemo na pametan način naći dovoljno resursa da našu teritoriju zaštitimo", kaže premijer.

Dodaje da ne razume zašto su nekima u regionu potrebna razorna ofanzivna oružja.

"Ja kao predsednik Vlade imam obavezu da se ne pravim blesav i da ćutim i skrivam to od očiju javnosti. Verovatno će mi neko zameriti što želim da sačuvam našu zemlju, njenu teritoriju i nezavisnost, ali ja se time ponosim. Ako sam nekome smetnja zato što hoću da zaštitim naše građane u svakom trenutku, onda je greh u meni i dobro bi bilo da što pre organizujete moje rušenje", zaključuje Vučić.

Premijer ističe i da Srbija želi što jaču namensku industriju.

"Želim da mi proizvodimo što više oružja i oruđa jer to podiže naš BDP, a služi istovremeno i zaštiti našeg naroda, građana i naše zemlje", dodaje premijer Vučić. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи