Igra vatrom u Sandžaku

Šta znači kada bivši ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin poruči mladima u Pazaru – pravite državu Sandžak!? Reakcije – od toga da ga treba ignorisati do toga da mora da reaguje Tužilaštvo. Ugljanin se posle nije oglašavao, ali jeste Bošnjačko nacionalno vijeće. Najoštrije osuđuje sramnu i, kako navode, organizovanu medijsku kampanju koju većina srpskih medija poslednjih dana vodi.

Preti Srbiji, pokušava da opstane, skuplja glasove – to je deo tumačenja Ugljaninovog poziva. Opravdavaju ga stranka i Bošnjačko nacionalno vijeće.

"Tendencioznim i zlonamernim ponašanjem srpskih medija na najgrublji način se gaze i vređaju osnovne tekovine demokratije i profesionalne etike novinarstva, a celi bošnjački narod i njihovi legitimni predstavnici predstavljaju u negativnom kontekstu uz obavezne pretnje i zastrašivanja", navodi se u saopštenju Vijeća.

A kako je bivši ministar pozvao u nedelju na pravljenje države u državi? Mladima je poručio da se sete ZAVNOS-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka) i 1991. i obećao podršku. 

"Deco naša, imate dokumenta, imate pravo na državu", rekao je Ugljanin, koji je predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Druga struja u Bošnjačkom nacionalnom vijeću bliska muftiji Zukorliću konstatuje da je Ugljaninov poziv kao scena iz Crnog Gruje – "Neki ćete da poginete, a neki ćemo i da se vratimo".

"Ako veruje u državu Sandžak, zašto nije rekao – za mnom?", pitaju i tvrde da se Ugljanin služi radikalizacijom da prikrije svoj nerad u Vjeću i propadanje stranke kojom upravlja. Takav poziv ne priliči predsedniku Vijeća.

"Na ovaj način oživljavaju se mantre iz 90-ih godina, raspaljuju strasti, što može da dovede do zahlađenja međunacionalnih odnosa", kaže Semina Kačar iz Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava.

U vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci tvrde da Ugljanin, u nameri da se nametne kao lider Bošnjaka a bez progresivnih ideja, nudi prevaziđene ideje.

"Time se vraća korenima svog delovanja kada je sprovodio ilegalni referendum, kada je paravojno organizovao ekstremne Bošnjake, zbog toga bio osumnjičen za terorizam, pa pobegao iz države. Izgleda da ništa nije naučio iz primera Zukorlića, koji je sa sličnim idejama išao", kaže Milovan Drecun.

Drecun veruje i da bi Tužilaštvo trebalo da reaguje, ali Više javno tužilaštvo iz Novog Pazara je izjavu čulo u medijima i, kako im do sada nije stigao nikakav izveštaj policije u vezi sa tim, saopštava da za sada nema osnova da reaguje.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво