Читај ми!

Priština, suzavac u parlamentu, zakoni doneti u bifeu

Vladajuće partije na Kosovu održale su sednicu parlamenta u skupštinskom bifeu, pošto je opozicija u četiri navrata prekidala zasedanje bacajući suzavac i plastične flaše. Policija razbila demonstracije na ulicama Prištine i uhapsila sedam demonstranata. Na policiju bacane kamenice i molotovljevi kokteli. Legitimitet sednice pod znakom pitanja. Opozicija proglasila "veliku pobedu".

02.00 - Okončana sednica parlamenta o čijoj legalnosti će se tek raspravljati, jer su zakoni doneti u skupštinskom bifeu. Opozicija ostala u velikoj sali parlamenta i proglasila "veliku pobedu".

01.49 . Najmanje sedam osoba uhapšeno tokom protesta u Prištini, saopštila kosovska policija. Sednica parlamenta održava se u manjoj sali u zgradi parlamenta.  

01.10 - Poslanici vladajućih stranaka, Demokratske partije i Demokratskog saveza Kosova napustili skupštinsku salu. Za njima otišli i policajci. Nema naznaka koji su naredni potezi rivalskih političkih opcija. 

00.30 - Posle suzavca, poslanici opozicije gađaju plastičnim flašama policiju i ministre. Vladajuća koalicija rešena da održi sednicu, javljaju prištinski mediji. Koha ditore javlja o sukobima demonstranata i policije širom grada.

00.10 - Kosovska policija uspela je da rastera demonstrante koji su ih gađali zapaljenim predmetima i molotovljevim-koktelima. Posle kraće konfrontacije, ulica ispred parlamenta je potpuno prazna.  

23.55 - Poslanik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti ponovo je aktivirao suzavac u pokušaju da spreči održavanje sednice. Predsedavajući parlamenta Kadri Veselji pokušava da održi sednicu uprkos neredima. U sali nema srpskih predstavnika.

23.49 - Policija izbacila iz skupštinske sale dvoje poslanika pokreta Samoopredeljenje. 

23.30 - Predsednik skupštine Kadri Veselji rekao da sednica počinje u ponoć. U sali će biti poslanici i policija.

22.10 - U toku je sastanak predsedništva kosovske skupštine. Sednica neće biti nastavljena pre 23 časa. Grupa demonstranata ubacila baklje u ograđeni deo parlamenta.

20.30 - Oko zgrade parlamenta u Prištini raspoređeni i pripadnici Kfora. 

20.15 - Ponovo suzavac u Prištini. Demonstranti okupljeni ispred parlamenta bacali suzavac na specijalce koji čuvaju taj objekat. Početak sednice parlamenta ponovo pomeren, ovaj put za 22 časa.

20.10 - Pristalice opozicije pobacali gume polivene benzinom po prištinskim ulicama. Očekuje se početak sednice parlamenta, koji je više puta danas odlagan jer je opozicija bacala suzavac u zgradi parlamenta.

19.00 - Lider najsnažnije stranke u kosovskom parlamentu Hašim Tači ponašanje opozicije ocenio kao neprihvatljivo. Pred skupštinom sve manje demonstranata, javljaju prištinski mediji.

18.35 - Poslanici opozicije bacili suzavac i u salu u kojoj je održavan sastanak predsedništva parlamenta, javlja prištinski Ekspres

18.25 - Predstavnici vladajuće koalicije najavili da će sednica parlamenta početi u 20 časova. Opozicija i dalje tvrdi da neće dozvoliti održavanje zasedanja. Policija i demonstranti oči u oči ispred zgrade skupštine. Za sada, bez incidenata. 

17.55 - Uprkos jakom policijskom obezbeđenju, demonstranti aktivirali suzavac i ispred zgrade parlamenta. 

17.00 - Kosovska policija u punoj ratnoj opremi blokira prilaze parlamentu, ispred kojeg se skupljaju pristalice opozicije. Predstavnici vladajuće stranke većaju o narednim potezima.  

Najmanje sedam osoba je uhapšeno i nekoliko povređeno u najburnijem danu od osnivanja kosovskog parlamenta, pošto su opozicione stranke na sve načine pokušale da spreče održavanje sednice skupštine i na taj način izdejstvuju anuliranje Briselkog sporazuma i dogovora o demarkaciji sa Crnom Gorom. 

Poslanici pokreta Samoopredeljenje, predvođeni osnivačem te stranke Aljbinom Kurtijem, u čak četiri su navrata bacali suzavac u skupštinskoj sali, da bi kanonadu, kada je suzavca na koncu nestalo, nastavili plastičnim flašama.

Predsednik skupštine Kadri Veselji, koji se u nekoliko navrata oštro verbalno sukobio sa političkim rivalima, posle desetak sati natezanja u velikoj sali parlamenta, odlučio je da poslanike vladajuće koalicije preseli u bife, gde su izglasani zakoni koji su bili na dnevnom redu.

Opozicija je ostala u velikoj sali, tvrdeći da je izmeštanje sednice nelegalno, te da su Demokratski savez i Demokratska partija Kosova zakone, na takav način, mogli usvojiti u bilo kojoj kafani.

Istovremeno sa sukobima unutar parlamenta, policija se na ulicama Prištine žestoko sukobila sa demonstrantima, koji su bacali molotovljeve-koktele, palili kontejnere i zasipali policiju kamenicama.

Otpor pristalice opozicije trajao je desetak minuta, nakon čega su specijalci nastavili poteru daleko od zgrade parlamenta. Sedam osoba je uhapšeno, a nekoliko sati posle ponoći još nije bilo pouzdanih informacija o povređemima.

Radije u petak, jedna osoba prebačena je u bolnicu zbog trovanja suzavcem, dok je jedan policajac povređen pošto je u skupštinskoj sali pogođen flašom u glavu. 

Patrone suzavca u skupštinskoj sali aktivirali su poslanici opozicije Donika Kada i Aljbin Kurti, javljaju prištinski mediji.

Prvi napad suzavcem dogodio se pola časa pred najavljeni početak zasedanja, kada su opozicionari bacili patrone tog gasa u kancelariju predsednika skupštine Kadrija Veselija. 

Oko zgrade tokom zasedanja bile su raspoređene specijalne snage kosovske policije, a u pomoć su im stigle i snage Kfora i Euleksa.

Zasedanje je trebalo da počne u 16 sati, a predstavnici opozicije su tražili da se to zasedanje odloži do rešenja političko-parlamentarne krize u koju je Priština zapala pošto se tri opozicione stranke žestoko protive sprovođenju sporazuma sa Beogradom o formiranju Zajednice srpskih opština i Crnom Gorom o demarkaciji.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво