Izvršni savet Uneska podržao prijem Kosova u tu organizaciju

Većinom glasova Izvršnog saveta Kosovo predloženo za prijem u Unesko. Za je glasalo 27 članova tog tela, 14 je bilo protiv, a 14 uzdržano. Predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, pokušali da odlože izjašnjavanje. Konačnu reč o prijemu Kosova daje Generalna konferencija Uneska u novembru.

16.40 - Izvršni savet Uneska većinom glasova predložio prijem Kosova u tu organizaciju. 

16.30 - Nastavljena sednica Izvršnog saveta Uneska. 

15.50 - Predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, zatražili su odlaganje glasanja, ali je predsednik Izvršnog saveta taj zahtev odbio, navodeći da je inicijativa zakasnela. Predstavnik Kube potom zatražio pauzu, jer je, prema njegovom mišljenju, prekršena procedura, saznaje RTS.

Izvršni savet Uneska većinom glasova predložio je da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju. Za predlog je glasalo 27 članova tog tela, protiv je bilo 14, koliko je bilo i uzdržanih.

Predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, pokušali su da odlože izjašnjavanje, ali je predsednik Izvrššnog saveta taj zahtev odbio, navodeći da je inicijativa zakasnela.

Predstavnik Kube je potom zatražio pauzu, jer je, prema njegovom mišljenju, prekršena procedura.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković rekao je za RTS da Srbija, iako zvuči paradoksalno, može da bude zadovoljna jer su i glasanje i ukupna atmosfera pokazali da će biti teže ostvariti dvotrećinsku većinu na sednici Generalne skupštine Uneska. Situacija je kompleksna i pokazala je da vredi diplomatski raditi, poručio je Tanasković.

Današnje glasanje je, objašnjava, pokazalo da zapravo "nema većine u Izvršnom savetu, a još manje na Generalnoj konferenciji".

Ističe da je Papua Nova Gvineja, koja je sponzorisala predlog Prištine, bila uzdržana i čak povukla svoj potpis iz predloga.

U predlogu odluke navodi se da Izvrššni savet Uneska donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima".  

Kosovo je na sednici Izvršnog saveta bilo predstavljeno bez simbola, a u zgradi Uneska nalazio se i kosovski šef diplomatije Hašim Tači, koji je ušao na sednicu, ali ubrzo i napustio salu, javio je izveštač RTS-a.

Izvršni savet ima 58 članica, od kojih su 32 priznale Kosovo.  

Predlog prijema Kosova bila je 43. tačka dnevnog reda 197. zasedanja Izvrššnog saveta, a o eventualnoj odluci da se Kosovo primi u članstvo Uneska raspravljaće se na sednici Generalne konferencije od 3. do 18. novembra.

Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

broj komentara 78 pošalji komentar
(četvrtak, 22. okt 2015, 10:39) - Božidar [neregistrovani]

RE:Оnамо, 'nамо! ......."

Da, nekada se moglo vratiti oružjem, bilo je mnogo sinova (hrani sina pa šalji u vojsku..), danas je manje dece, ali se bitke moraju dobijati na drugi način, pameću i mudrom politikom. Sad je sve savremenije i suptilnije. Lakše se dolazi do cilja novim metodama, bez prolivanja krvi.

(četvrtak, 22. okt 2015, 10:28) - Војо-Превара [neregistrovani]

RЕ: Sramota

Хвала на подршци, али нисмо ми баш толико наивни. Којих 99%македонаца је против, кад сте их међу првима Ви признали? Бојите се те агресивне политике и немира у свом дому! Једна ласта не чини пролеће!

(četvrtak, 22. okt 2015, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo...

Ko je mislio drugacije, on je lud ili pravi se lud......

(četvrtak, 22. okt 2015, 09:05) - anonymous [neregistrovani]

Re: Sramota

Kazete "99% Makedonci su protiv" - ja ne vidim ni cujem demonstracije.

(četvrtak, 22. okt 2015, 09:04) - anonymous [neregistrovani]

Unesko

Nasi "prijatelji" Nemci glasali za Kosovo!A kolkiko vidim,tu su nam i drage komsije-Crnogorci i Makedonci...

(četvrtak, 22. okt 2015, 08:58) - anonymous [neregistrovani]

Realnost

Dijaspora ljuta - Srbi u Srbiji ravnodušni.

(četvrtak, 22. okt 2015, 08:57) - anonymous [neregistrovani]

To je salama-taktika

koju eu uvek koristi, sto ce reci postepeno sa malim dobro promisljenim potezima
dobijaju ono veliko sto zele a ti si nemocan i samo posmatras kako gubis (kako se salama smanjuje). Iza te kampanje se krije jedna masinerija kojoj treba parirati, to valjda znaju intelektualci, istoricari i pravnici.

(četvrtak, 22. okt 2015, 08:55) - anonymous [neregistrovani]

Ре: Срамота

Није важно шта мисли народ, већ шта ради власт! Власт представља народ. 

(četvrtak, 22. okt 2015, 08:26) - anonymous [neregistrovani]

odg na "Онамо, 'намо! ......."

Ovo govori o vraćanju nam naše otete zemlje sa oružjem koliko ja razumem. Da možda se nekada moglo, bilo je mnogo sinova i dece. Budimo realni spustimo se na zemlju sada mi nemamo toliko sinova za pogibije u ratu, nemamo ni prijatelja koji su spremni da ginu na našoj strani ili vrlo malo, priče su jedno a rat je nešto drugo, kod druge strane stvari su suprone našim...hoću samo reći; Nije vreme da se oslanjamo na poruke iz ove himne...i ponovo ginemo jer preživećemo nekako i bez ginjenja.samo rad i daj bože zdravlja onome ko želi da radi..

(četvrtak, 22. okt 2015, 08:19) - anonymous [neregistrovani]

Naši političari

Naši političari na najvišim državnim funkcijama su donedavno izjavljivali da su Srbiji svi prijatelji tj.da Srbija otkako su oni preuzli rukovođenje Srbijom nema neprijatelja.Evo im prilike da vide da nisu u pravu.