Srbija neće priznati Kosovo i protivi se njegovom članstvu u Unesku

Državni vrh, SPC i SANU zaključili da se sve institucije i državni organi Republike Srbije oštro suprotstavljaju prijemu "Kosova" u članstvo Uneska. Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali će nastaviti dijalog sa Prištinom i put pridruživanja EU.

Na današnjoj sednici državnog vrha, predstavnika SANU i SPC doneti su sledeći zaključci:

1. Sve institucije i državni organi Republike Srbije oštro se suprotstavljaju prijemu "Kosova" u članstvo organizacije Unesko i pozivaju članice Izvršnog saveta i Generalne konferencije pomenute međunarodne organizacije da zahtev "Kosova" i zemalja koje taj zahtev podržavaju – odbiju i odbace. Srpske crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji pripadaju baštini u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i Republike Srbije, i svako otimanje te baštine značilo bi nedvosmisleno ugrožavanje opstanka najznačajnijih religijskih, kulturnih i istorijskih spomenika srpskog naroda, ali i evropskog i svetskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, ali i srpskog stanovništva koje i dalje živi na tom području.

2. Republika Srbija neće priznati nezavisnost "Kosova" i boriće se za očuvanje nacionalnog, duhovnog i kulturnog bića srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Istovremeno, svesni teške realnosti na terenu, a posebno zbog pogleda u drugačiju i bolju budućnost kako za Srbe, tako i za Albance na Kosovu i Metohiji, država Srbija, Srpska pravoslavna crkva i SANU smatraju da je neophodno sve probleme rešavati na miran način i uz dodatne napore za uspostavljanje boljih odnosa sa Albancima. Podrška stvaranju Zajednice srpskih opština kao instrumenta zaštite kolektivnih političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji biće jedan od prioriteta državne politike u narednom periodu.

3. Srpska država će nastaviti svoj put ka članstvu u Evropskoj uniji, uz održavanje i unapređenje tradicionalno dobrih odnosa sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama. Takođe, dijalog u Briselu između Beograda i Prištine trebalo bi da se nastavi, a srpska vlada i njena delegacija imaju punu slobodu, u okviru Ustava Republike Srbije, da donose kompromisna rešenja, kojima bi Srbi i Albanci trasirali bolju saradnju i zajednički život u budućnosti.

4. Posebno je razmatran položaj Srba u celom regionu, potvrđena odgovornost i posvećenost Srbije dobrobiti Srba izvan Srbije, i posebno je istaknuta potreba još veće i značajnije saradnje i konkretizacije specijalnih i paralelnih veza koje Republika Srpska ima sa Srbijom, kako na polju, razvoja ekonomskih odnosa i infrastrukturnih projekata tako i u sferama kulture, umetnosti i sporta.

5. Svi organi i institucije Republike Srbije, u jeku migrantske krize i destabilizacije regiona, prepoznaju regionalnu saradnju, stvaranje boljih i viših oblika zajedništva i kooperacije sa drugim zemljama u regionu kao vitalni državni i nacionalni interes. Srbija će dati aktivan doprinos tome da mir i ekonomski prosperitet u našem regionu postanu glavne teme, umesto političkih zađevica.

6. Svi prisutni su se saglasili da je potrebno da u društvu vlada otvoren, kontinuiran dijalog o ključnim nacionalnim pitanjima, da ne postoje tabu teme i da je postojanje različitosti dokaz srpske tolerantnosti, srpske otvorenosti i srpske snage.

7. Po usaglašavanju osnovnih elemenata politike koju moramo da vodimo, potrebno je postići najviši stepen akcione sabornosti i jedinstva u sprovođenju politike oko koje su se saglasili najviši državni organi, Srpska pravoslavna crkva i SANU. 

broj komentara 25 pošalji komentar
(sreda, 21. okt 2015, 09:55) - anonymous [neregistrovani]

Kritike

Drago mi je sto veliki broj onih koji komentarisu ovde, iznosi kritiku. Ljudi su u pravu. Saopstenje je nemusto,tipizirano I bespotrebno. Nista ne govori. Nece se priznati KiM. A ko bi pa mogao ili smeo da kaze suprotno ? I akademik je nesto uvijeno i licno rekao. No to nepriznavanje ima onaj drugi deo gde se kaze da ce se nastaviti put ka EU. Svima nam je jasna uloga EU u svemu ovome i naravno da nam nikakva saopstenja to ne mogu sakriti. Kombinacija EU koja sve cini da je gradjani ne prihvate i nase vlasti koja preko svega prelazi zarad EU, to ce dovesti do sloma iedeje EU I nadam se da cemo biti prva zemlja koja ce to videti i konacno odustati i odbaciti.

(sreda, 21. okt 2015, 08:27) - Маја [neregistrovani]

на ста си поносан!?

Па шта је овде уопште ново и конкретно речено?Само алиби да,шта год се деси,нису криви.Референдум расписати,па да ми кажемо шта мислимо о ЕУ!

(sreda, 21. okt 2015, 07:39) - Ivan [neregistrovani]

Tako se to radi

To je odlika ozbiljnosti. Bravo za sve prisutne, samo sto je to trebalo i ranije za svaki problem sazivati i skupa resavati kada je rec o KiM. Medjutim provlaci se neka druga realnost a to je da mi bez EU ne mozemo nikud.
Svi to znamo a imamo neverovatnu potrebu da uvek cackamo ili jos gore rezemo granu na kojoj sedimo.
Narode Srpski aman ajde da radimo za jaku Srbiji buducim generacijama da nesto stvorimo i obezbedimo.

(sreda, 21. okt 2015, 07:12) - Lime [neregistrovani]

Normalno

Cemu ovo saopstenje.Pa normalna drzava i ne donosi ovakva saopstenja.Podrazumeva se da nijedna ozbiljna drzava nikad ne bi priznala nasilno otcepljenje jednog dela svoje teritorije.A srpski akademik nek mu je na cast

(sreda, 21. okt 2015, 06:22) - anonymous [neregistrovani]

Politizacija bez potrebe

A izjava akademika, u vaznom trenutku, koja je imala vise stete nego koristi?! Nikom nista, pojeo vuk magarca.

(sreda, 21. okt 2015, 02:27) - Radovan [neregistrovani]

Re; Djekna - Crkve

Ne znam da li gresim ako ti odgovorim na pitanje koje treba vec da ti bude jasno. Druge verske organizacije na Kosmetu nisu ugrozene niti je njihova imovina u pitanju. Oni nemaju interes za tvoju imovinu. 

(utorak, 20. okt 2015, 23:41) - anonymous [neregistrovani]

Niko od predstavnika Srba sa severa Kosova

nije bio prisutan, a bio je prisutan Vladimir Kostić? Baš lepo. Kao i onomad, odluke se donose mimo naroda na Kosovu.

(utorak, 20. okt 2015, 23:32) - anonymous [neregistrovani]

Crkveno pitanje

Zato sto su manastiri na kosovu ipak crkveno pitanje vlasnik manastira je spc i tapija na kosovu sto albanci pokusavaju da otmu .

(utorak, 20. okt 2015, 23:30) - anonymous [neregistrovani]

zapadno "ulaganje"

zapad ne ulaze u srbiju vec je ubacuje u duznicko ropstvo. Pogledajte dug Srbije prema zapadu pa ce vam biti sve jasno. Dajte meni da stampam Evre i Dolare pa cu odstampati i ulagati koliko god hocete. Zapad je odneo bar hiljadu puta vise nego sto je uneo.

(utorak, 20. okt 2015, 23:12) - anonymousPero [neregistrovani]

Ovo

Ovo sluzi za domacu upotrebu da dokazu narodu kako se drzavni vrh bori za drzavu i narod jer ove zakljucke niko u svetu ne razmatra i shvata ozbiljno.