Читај ми!

Stefanović: Srbija upućuje protestnu notu Hrvatskoj

Srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će Srbija uputiti protestnu notu Hrvatskoj povodom incidenta u kome je više hrvatskih policajaca ušlo na teritoriju Srbije i napalo foto-reportere. Srbija ne razmišlja o zatvaranju granica, ističe Stefanović. EU mora da kaže koliko će još ova migrantska kriza trajati, napominje ministar Aleksandar Vulin.

Nebojša Stefanović je rekao da su hrvatski policajci ušli 50 metara na teritoriju Srbije i dodao da se incidnet dogodio oko podneva kod graničnog prelaza Bapska–Berkasovo, prenosi Tanjug.

"Osuđujemo incidente i tražićemo objašnjenje hrvatske strane. Srbija želi normalizaciju odnosa, a ne ekscese i ovakvi postupci nisu dobrosusedski", kazao je Stefanović i istakao da je snimatelju Rojtersa Branku Filipoviću hrvatska policija nanela više udaraca po telu i kameri.

Ministar očekuje da će i tužilaštvo Srbije reagovati povodom tog incidenta, jer se, kako je rekao, u pitanju kršenje suvereniteta zemlje.

Komentarišući saopštenje MUP-a Hrvatske o tom incidentu, Stefanović je ocenio da je "potpuno smešno" i da je jasno da su novinari napadnuti na teritoriji Srbije, a ne u pojasu ničije zemlje.

Govoreći o migrantskoj krizi, Stefanović je rekao kako Srbija ne razmišlja o zatvaranju granice i očekuje od Evrope stav u rešavanju migrantske krize.

Stefanović ukazuje da se odnosi u Evropi komplikuju i naveo primere zatvaranja granice Austrije prema Sloveniji, razmatranje Slovenije da zatvori granice prema Hrvatskoj, zatvaranje mađarskog zelenog graničnog pojasa sa Hrvatskom...

"Evropa mora doneti neku vrstu odluke koja će biti obavezujuća za sve države članice, ali i dati smernice kako da postupamo dalje, pogotovo što je ovakva vrsta krize komplikovana, a posebno sada kada idu hladni dani, kiša i sneg", rekao je Stefanović.

"Mi i dalje ne razmatramo zatvaranje naših granica zato što smatramo da to nije rešenje. Mi u svakom trenutku možemo da kontrolišemo granice naše zemlje i potpuno zatvorimo i za saobraćaj i za migracije, ali šta bismo time dobili osim veću muku za te ljude", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Srbija oseća odgovornost prema tim ljudima, ali je na Evropi da definiše neka pravila igre i očekuje da dobije adekvatnu pomoć.

"Srbija će biti spremna da brani svoj prostor, spremna je da se nosi sa krizom i spremni smo da otvorimo i još kapaciteta, ali nam je potrebna politička volja – šta će se dogoditi u budućem vremenu", rekao je ministra unutrašnjih poslova.

On je dodao da nije moguće da se svi migranti zadrže na teritoriji Srbije, niti to Srbija može ekonomski da izdrži, niti to inače radi ijedna država u Evropi.

"Nama migranti dolaze iz EU i mi se moramo dogovarati sa EU kakva će biti politika dalje u vezi s tom situacijom, koja prevazilazi i njene kapacitete" rekao je Stefanović.

Ministar Aleksandar Vulin je naveo da je situacija na graničnom prelazu Berkasovo veoma teška, i da će se preduzeti mere, očistiti prostor, ukloniti šatori i doneti novi i ljudi snabdevati hranom, vodom i svime što je potrebno.

Međutim, upozorio je Vulin, to je sve "lečenje prehlade", a suštinski, bolest je mnogo teža.

"EU mora da kaže koliko će ovo još moći da traje... Srbija nije odgovorna za migrantsku krizu i shodno tome ne može ni da da rešenje, niti da nosi teret te krize", rekao je Vulin.

On je precizirao da je u Srbiji trenutno oko 7.000 migranata, što je veliki ali ne i preveliki broj, ali i upozorio da je druga situacija ako ostaju na teritoriji Srbije, sa čim bismo morali da se nosimo na potpuno drugi način.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво